Przepis na najlepszy sok z dyni. Poprawia odporność i spala boczki
Naturalny sok z dyni to samo zdrowie. Jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych i ma dobry wpływ na prawidłową pracę całego organizmu. Warto włączyć go do codziennej diety szczególnie jesienią i zimą, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Poznajcie zaskakujące właściwości soku z dyni i zobaczcie, jak zrobić go w domu.
Spis treści
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Sezon zaczyna się już pod koniec sierpnia i trwa aż do końca października. Dlatego warto z niego korzystać i przyrządzać najróżniejsze dania z pomarańczową dynią w roli głównej. Jednym z takich przysmaków jest sok z dyni.
Dynia zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest bogata w beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez, sód, cynk i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B oraz A, PP i C. Jest pomocna w chorobach krążenia i leczeniu nadciśnienia. Dynia pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Wykazuje działanie odkwaszające, moczopędne i przeciwwymiotne. Dla urody warto jeść pestki dyni, które niszczą wolne rodniki i utrzymują wilgotność skóry.
Co zawiera sok z dyni?
Sok z dyni to mnóstwo zdrowia. Jedna szklanka zawiera tylko 50 kcal i dostarcza do organizmu mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Sok z dyni jest bogaty w witaminy z grupy B, sole mineralne, beta-karoten, błonnik i luteinę.
Sok z dyni dla zdrowia
Na co jest sok z dyni? Przede wszystkim sok dyniowy ma bardzo dobry wpływ na układ odpornościowy. Dlatego warto go regularnie pić w czasie jesieni i zimy, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, wirusy i przeziębienia.
Sok z dyni wspiera pracę nerek, wątroby i oczu. Usuwa toksyny i nadmiar wody z organizmu, a także reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego. Zapobiega udarom, zawałom i stwardnieniu rozsianemu. Pozytywnie działa na wzrok, wspomaga gojenie się ran i niweluje negatywne skutki stresu.
Sok z dyni przyspiesza metabolizm, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości. Dlatego bez obaw można go pić podczas diety odchudzającej.
Sok z dyni to także zastrzyk dla urody. Sprawia, że skóra staje się piękna i zregenerowana. Dzięki zawartości witaminy E opóźnia procesy starzenia się.
Jak zrobić sok z dyni?
Przygotowanie domowego soku z dyni jest proste i szybkie. Najlepsza do soku jest dynia Hokkaido lub muscat. Obraną ze skórki dynię należy pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki. Sok będzie smaczniejszy i bogatszy w składniki odżywcze, jeżeli razem z dynią wyciśnie się sok z jabłka lub marchewki. Napój można wzbogacić imbirem, przyprawami korzennymi lub sokiem z cytryny.
Sok z dyni można zrobić bez sokowirówki. Obraną i pozbawioną pestek dynię należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie ugotować w wodzie do miękkości. Po ostygnięciu dynię wystarczy zblendować na gładko. W tym przypadku do soku z dyni można także dodać jabłka lub marchewki czy przyprawy korzenne.
Sok z dyni można od razu zrobić w większej ilości. Po przelaniu do czystych i osuszonych słoików warto go zapasteryzować i przechowywać w ciemnym miejscu jak szafka czy spiżarnia.
Zobacz galerię i sprawdź łatwe i szybkie przepisy z dynią w roli głównej. Poniżej znajdziesz także quiz o dyni.