Popping z amarantusa: przepisy na deser orzechowy i keks z poppingiem
Amarantus to skarbnica zdrowia, dlatego warto dodawać go do różnych potraw. Do deserów świetnie nadaje się np. popping, czyli preparowane ziarna amarantusa. Podajemy przepisy na deser orzechowy oraz nietuzinkowy keks z poppingiem.
Spis treści
Deser orzechowy
Składniki:
4 łyżki miodu
łyżka masła
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka poppingu
Przygotowanie:
Podgrzej miód i masło, dodaj orzechy i popping, dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na folii – utwórz mniej więcej 2-centymetrową warstwę, mocno przyciśnij ją deseczką. Gdy masa ostygnie, pokrój w niewielkie kwadraty.
>>> Mąka amarantusowa: co z niej przyrządzić? Przepis na sos [kliknij!]
Keks z poppingiem
Składniki:
5 jajek
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
2/3 szklanki poppingu
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
garść bakalii (głównie orzechy, rodzynki)
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj. Dodaj mąkę, popping, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie.
Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.