Popping z amarantusa: przepisy na deser orzechowy i keks z poppingiem

2017-12-18 16:02

Amarantus to skarbnica zdrowia, dlatego warto dodawać go do różnych potraw. Do deserów świetnie nadaje się np. popping, czyli preparowane ziarna amarantusa. Podajemy przepisy na deser orzechowy oraz nietuzinkowy keks z poppingiem.

co_zrobic_z_ziaren_amarantusa.jpg
Autor: photos.com Desery z dodatkiem preparowanych ziaren amarantusa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Spis treści

  1. Deser orzechowy
  2. Keks z poppingiem

Deser orzechowy

Składniki:

4 łyżki miodu

łyżka masła

szklanka posiekanych orzechów włoskich

szklanka poppingu

Przygotowanie:

Podgrzej miód i masło, dodaj orzechy i popping, dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na folii – utwórz mniej więcej 2-centymetrową warstwę, mocno przyciśnij ją deseczką. Gdy masa ostygnie, pokrój w niewielkie kwadraty.

>>> Mąka amarantusowa: co z niej przyrządzić? Przepis na sos [kliknij!]

Keks z poppingiem

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru

2/3 szklanki poppingu

opakowanie cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki oleju

garść bakalii (głównie orzechy, rodzynki)

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj. Dodaj mąkę, popping, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie.

Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30  minut w 180 stopniach.