Popping z amarantusa: przepisy na deser orzechowy i keks z poppingiem

2017-12-18 16:02
co_zrobic_z_ziaren_amarantusa.jpg
Autor: photos.com Desery z dodatkiem preparowanych ziaren amarantusa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Amarantus to skarbnica zdrowia, dlatego warto dodawać go do różnych potraw. Do deserów świetnie nadaje się np. popping, czyli preparowane ziarna amarantusa. Podajemy przepisy na deser orzechowy oraz nietuzinkowy keks z poppingiem.

Deser orzechowy

Składniki:

4 łyżki miodu

łyżka masła

szklanka posiekanych orzechów włoskich

szklanka poppingu

Przygotowanie:

Podgrzej miód i masło, dodaj orzechy i popping, dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na folii – utwórz mniej więcej 2-centymetrową warstwę, mocno przyciśnij ją deseczką. Gdy masa ostygnie, pokrój w niewielkie kwadraty.

>>> Mąka amarantusowa: co z niej przyrządzić? Przepis na sos [kliknij!]

Keks z poppingiem

Składniki:

5 jajek

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru

2/3 szklanki poppingu

opakowanie cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki oleju

garść bakalii (głównie orzechy, rodzynki)

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj. Dodaj mąkę, popping, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie.

Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30  minut w 180 stopniach.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE