Pieczone tacos z kurczakiem. Sprawdzony przepis prosto z Meksyku
Tacos z kurczaka są pysznym i łatwym obiadem, który można robić o każdej porze roku. Mają mnóstwo smaku, a podczas robienia nie trzeba się stresować. Proste składniki i szybkie wykonanie to nie jedyne zalety tego sprawdzonego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić taco z kurczakiem.
Spis treści
- Jak zrobić tacos z kurczakiem?
- Jak zrobić farsz do tacos?
- Przepis na tacos z kurczakiem
- Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?
- Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?
- Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku
Jak zrobić tacos z kurczakiem?
Krok 1: Na patelni smażyć cebulę, kurczaka, pomidory i papryczki chili, a następnie doprawić.
Krok 2: Muszle tacos podpiec w piekarniku 5 minut. Wyjąć, nałożyć fasolę, ser żółty i farsz. Posypać pozostałym startym żółtym serem.
Krok 3: Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi.
Krok 4: Wyjąć z piekarnika i podawać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić farsz do tacos?
Nadzienie do muszli tacos robi się łatwo i szybko. Najpierw należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaje się odsączone krojone pomidory, pokrojone w kostkę papryczki chili i kawałki pieczonej piersi kurczaka. Farsz smaży się około ośmiu minut, często mieszając. W tym czasie powinien stać się gęsty. Farszem wypełnia się muszle do tacos, posypuje serem i zapieka w piekarniku.
Przepis na tacos z kurczakiem
- To łatwy przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu.
- Tacos robi się szybko i w takim samym tempie znikają z talerzy.
- Na liście składników są produkty łatwo dostępne i niedrogie.
- Do przygotowania farszu można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dani. Czym wypełnić tacos? Pieczony kurczak z obiadu, otwarta puszka fasoli czy otwarty słoik papryczek chili idealnie sprawdzą się w farszu do tacos.
- Aby muszle do tacos były chrupiące, należy piec je same 5 minut.
- Farsz do tacos można urozmaicić, dodając inne składniki jak awokado, kolorowe papryki, kukurydza konserwowa, cukinia, por, suszone pomidory, oliwki, kapary czy czosnek.
Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?
To uniwersalne i przyjemnie ostre danie kuchni meksykańskiej można podawać na wiele różnych okazji bez względu na porę roku. To pomysł na oryginalny rodzinny obiad i spotkanie w gronie przyjaciół. Tacos z piekarnika można podać również jako kolację czy przekąskę na ciepło na imprezę.
Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?
To pyszne danie warto podać z innymi dodatkami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Sprawdzą się różne salsy i guacamole. Tacos świetnie smakują z grillowaną kukurydzą, dipem fasolowym, jogurtowym czy serowym. Nie może też zabraknąć kolorowej sałatki. Gotowe tacos można posypać poszatkowaną sałatą lodową, czerwoną cebulą pokrojoną w piórka i posiekaną świeżą kolendrą.
Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 12 muszli do taco
- 300 g pieczonej piersi kurczaka
- 400 g krojonych pomidorów
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g startego żółtego sera
- 100 g zielonych papryczek chili w zalewie
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy do taco
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Pieczonego kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory, papryczki chili i fasolę odcedzić. Cebulę i papryczki chili pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać kurczaka, pomidory, papryczki chili. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do taco i wymieszać. Smażyć około 8 minut, często mieszając.
3. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej muszle do taco. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut.
4. Formę wyjąć z piekarnika. Na dno każdej muszli taco nałożyć czerwoną fasolę, usmażone warzywa z kurczakiem i posypać serem. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi, a krawędzie zaczną się rumienić.
5. Podawać na gorąco z sosem jogurtowym, guacamole i świeżą kolendrą.