Pieczone tacos z kurczakiem. Sprawdzony przepis prosto z Meksyku

2023-01-30 11:32

Tacos z kurczaka są pysznym i łatwym obiadem, który można robić o każdej porze roku. Mają mnóstwo smaku, a podczas robienia nie trzeba się stresować. Proste składniki i szybkie wykonanie to nie jedyne zalety tego sprawdzonego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić taco z kurczakiem.

pieczone tacos z kurczakiem
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić tacos z kurczakiem?
  2. Jak zrobić farsz do tacos?
  3. Przepis na tacos z kurczakiem
  4. Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?
  5. Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?
  6. Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku

Jak zrobić tacos z kurczakiem?

Krok 1: Na patelni smażyć cebulę, kurczaka, pomidory i papryczki chili, a następnie doprawić.

Krok 2: Muszle tacos podpiec w piekarniku 5 minut. Wyjąć, nałożyć fasolę, ser żółty i farsz. Posypać pozostałym startym żółtym serem.

Krok 3: Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi.

Krok 4: Wyjąć z piekarnika i podawać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić farsz do tacos?

Nadzienie do muszli tacos robi się łatwo i szybko. Najpierw należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaje się odsączone krojone pomidory, pokrojone w kostkę papryczki chili i kawałki pieczonej piersi kurczaka. Farsz smaży się około ośmiu minut, często mieszając. W tym czasie powinien stać się gęsty. Farszem wypełnia się muszle do tacos, posypuje serem i zapieka w piekarniku.

Przepis na tacos z kurczakiem

  • To łatwy przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu.
  • Tacos robi się szybko i w takim samym tempie znikają z talerzy.
  • Na liście składników są produkty łatwo dostępne i niedrogie.
  • Do przygotowania farszu można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dani. Czym wypełnić tacos? Pieczony kurczak z obiadu, otwarta puszka fasoli czy otwarty słoik papryczek chili idealnie sprawdzą się w farszu do tacos.
  • Aby muszle do tacos były chrupiące, należy piec je same 5 minut.
  • Farsz do tacos można urozmaicić, dodając inne składniki jak awokado, kolorowe papryki, kukurydza konserwowa, cukinia, por, suszone pomidory, oliwki, kapary czy czosnek.

Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?

To uniwersalne i przyjemnie ostre danie kuchni meksykańskiej można podawać na wiele różnych okazji bez względu na porę roku. To pomysł na oryginalny rodzinny obiad i spotkanie w gronie przyjaciół. Tacos z piekarnika można podać również jako kolację czy przekąskę na ciepło na imprezę.

Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?

To pyszne danie warto podać z innymi dodatkami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Sprawdzą się różne salsy i guacamole. Tacos świetnie smakują z grillowaną kukurydzą, dipem fasolowym, jogurtowym czy serowym. Nie może też zabraknąć kolorowej sałatki. Gotowe tacos można posypać poszatkowaną sałatą lodową, czerwoną cebulą pokrojoną w piórka i posiekaną świeżą kolendrą.

Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 12 muszli do taco
  • 300 g pieczonej piersi kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g startego żółtego sera
  • 100 g zielonych papryczek chili w zalewie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do taco
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Pieczonego kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory, papryczki chili i fasolę odcedzić. Cebulę i papryczki chili pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać kurczaka, pomidory, papryczki chili. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do taco i wymieszać. Smażyć około 8 minut, często mieszając.

3. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej muszle do taco. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut.

4. Formę wyjąć z piekarnika. Na dno każdej muszli taco nałożyć czerwoną fasolę, usmażone warzywa z kurczakiem i posypać serem. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi, a krawędzie zaczną się rumienić.

5. Podawać na gorąco z sosem jogurtowym, guacamole i świeżą kolendrą.

Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE