Pieczone tacos z kurczakiem. Sprawdzony przepis prosto z Meksyku

2023-01-30 11:32

Tacos z kurczaka są pysznym i łatwym obiadem, który można robić o każdej porze roku. Mają mnóstwo smaku, a podczas robienia nie trzeba się stresować. Proste składniki i szybkie wykonanie to nie jedyne zalety tego sprawdzonego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić taco z kurczakiem.

pieczone tacos z kurczakiem
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić tacos z kurczakiem?
  2. Jak zrobić farsz do tacos?
  3. Przepis na tacos z kurczakiem
  4. Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?
  5. Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?
  6. Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku

Jak zrobić tacos z kurczakiem?

Krok 1: Na patelni smażyć cebulę, kurczaka, pomidory i papryczki chili, a następnie doprawić.

Krok 2: Muszle tacos podpiec w piekarniku 5 minut. Wyjąć, nałożyć fasolę, ser żółty i farsz. Posypać pozostałym startym żółtym serem.

Krok 3: Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi.

Krok 4: Wyjąć z piekarnika i podawać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić farsz do tacos?

Nadzienie do muszli tacos robi się łatwo i szybko. Najpierw należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaje się odsączone krojone pomidory, pokrojone w kostkę papryczki chili i kawałki pieczonej piersi kurczaka. Farsz smaży się około ośmiu minut, często mieszając. W tym czasie powinien stać się gęsty. Farszem wypełnia się muszle do tacos, posypuje serem i zapieka w piekarniku.

Przepis na tacos z kurczakiem

  • To łatwy przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu.
  • Tacos robi się szybko i w takim samym tempie znikają z talerzy.
  • Na liście składników są produkty łatwo dostępne i niedrogie.
  • Do przygotowania farszu można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dani. Czym wypełnić tacos? Pieczony kurczak z obiadu, otwarta puszka fasoli czy otwarty słoik papryczek chili idealnie sprawdzą się w farszu do tacos.
  • Aby muszle do tacos były chrupiące, należy piec je same 5 minut.
  • Farsz do tacos można urozmaicić, dodając inne składniki jak awokado, kolorowe papryki, kukurydza konserwowa, cukinia, por, suszone pomidory, oliwki, kapary czy czosnek.

Kiedy podawać pieczone tacos z kurczakiem?

To uniwersalne i przyjemnie ostre danie kuchni meksykańskiej można podawać na wiele różnych okazji bez względu na porę roku. To pomysł na oryginalny rodzinny obiad i spotkanie w gronie przyjaciół. Tacos z piekarnika można podać również jako kolację czy przekąskę na ciepło na imprezę.

Z czym podawać pieczone tacos z kurczakiem?

To pyszne danie warto podać z innymi dodatkami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Sprawdzą się różne salsy i guacamole. Tacos świetnie smakują z grillowaną kukurydzą, dipem fasolowym, jogurtowym czy serowym. Nie może też zabraknąć kolorowej sałatki. Gotowe tacos można posypać poszatkowaną sałatą lodową, czerwoną cebulą pokrojoną w piórka i posiekaną świeżą kolendrą.

Pieczone tacos z kurczakiem – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 12 muszli do taco
  • 300 g pieczonej piersi kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g startego żółtego sera
  • 100 g zielonych papryczek chili w zalewie
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do taco
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Pieczonego kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory, papryczki chili i fasolę odcedzić. Cebulę i papryczki chili pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać kurczaka, pomidory, papryczki chili. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do taco i wymieszać. Smażyć około 8 minut, często mieszając.

3. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej muszle do taco. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 minut.

4. Formę wyjąć z piekarnika. Na dno każdej muszli taco nałożyć czerwoną fasolę, usmażone warzywa z kurczakiem i posypać serem. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi, a krawędzie zaczną się rumienić.

5. Podawać na gorąco z sosem jogurtowym, guacamole i świeżą kolendrą.

Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl