Kukurydza z masłem chili

2021-03-31
Kukurydza z masłem chili
Autor: Shutterstock Kukurydza z grilla ma niepowtarzalny smak.
łatwy
10 min
4

Kukurydza z grilla ma niepowtarzalny smak, dlatego warto po nią sięgać. Kukurydzę można grillować na trzy sposoby: kukurydza grillowana w liściach, kukurydza grillowana bez liści po uprzednim podgotowaniu i kukurydza grillowana w folii aluminiowej po wcześniejszym podgotowaniu.

 

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"

SKŁADNIKI

  • 8 kolb kukurydzy
  • olej do smarowania
  • Masło chili:
  • 8 łyżek masła
  • 2 szalotki (lub dymki)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę ugotować w osolonym wrzątku, osączyć i posmarować olejem.
  • Piec na grillu (najlepiej na tacce), aż się przyrumieni. Podawać z masłem chili.
  • Masło chili: Cebulki posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i masłem.
  • Utrzeć lub zmiksować na gładką masę.