Pieczone kurczę z solanki lepsze niż z rożna - łatwy przepis na udany świąteczny obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Soczyste kurczę pieczone na świąteczny obiad to najlepszy przepis na udany posiłek w rodzinnym gronie. Jak przygotować aromatyczne i niewysuszone mięso kurczaka w piekarniku? Zastosować trik z profesjonalnej gastronomii - dzień wcześniej zanurzyć kurczaka w solance. Suche mięso kurczaka chłonie aromaty solanki. Nawet jeśli je przepieczecie, nadal będzie soczyste i pyszne. Dlatego to idealny przepis na udany świąteczny obiad w gronie rodziny!
Kurczak pieczony z solanki to danie, które łatwo przygotujemy, mimo pozornie zniechęcającej, długiej liczby składników. Wszystkie one są łatwo dostępne, a sam proces przygotowania - niezbyt długi i rozłożony na 2 dni. Dlatego warto tak spreparowanego kurczaka piec częściej niż tylko na odświętne okazje. Zawsze soczysty, kruchy i smaczny, udaje się nawet kuchennym debiutantom.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię przepisów - Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów
SKŁADNIKI
- 1 duży kurczak o wadze około 2 kg (może być pularda)
- Na solankę do marynowania kurczaka:
- 8 szklanek (2 l) wody
- 1/2 szklanki soli
- 1/4 szklanki miodu
- 3 suszone liście laurowe
- 5 ząbków czosnku rozgniecionych i obranych
- 1 łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 cytryny pokrojone w plasterki
- Do pieczenia kurczaka:
- 100 g masła
- 6 ząbków czosnku obranych, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 cytryna, otarta skórka, reszta pokrojona na plasterki
- 8 ząbków czosnku w łupinkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od przygotowania solanki. Do dużego garnka wlać wodę. Dodać przyprawy. Podgrzewać do zagotowania. Następnie gotować przez około 10 minut lub do rozpuszczenia soli. Solankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Kurczaka włożyć do odpowiedniego dużego naczynia z pokrywką. Zalać ostudzoną solanką. Przykryć i wstawić do lodówki na 8-24 godzin.
- Przed pieczeniem wyjąć kurczaka wcześniej z lodówki. Co najmniej na 30 minut przed włożeniem do piekarnika, aby mięso osiągnęło temperaturę otoczenia.
- Masło wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, otartą skórką cytryny i rozmarynem.
- Kurczaka wytrzeć papierowymi ręcznikami. Poluzować skórę na piersi, wsuwając pod nią palce. Natrzeć przygotowaną mieszaniną masła kurczaka pod skórą, a następnie całego.
- Do wnętrza kurczaka włożyć ząbki czosnku w łupinkach i plasterki cytryny.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 1,5 godziny, czyli przez 1 godzinę i 30 minut, z grzaniem tylko do dołu. Jeśli nie ma innej opcji, to kurczaka należy okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Smacznego!