Perfekcyjne jajka sadzone. Wykorzystaj sprawdzony trik z wykałaczką
Jajka to składnik, który wykorzystuje się w najróżniejszych przepisach kulinarnych. Dodaje się je do makaronów, potraw z mięsa mielonego czy ciast. Idealnie sprawdzają się na śniadanie. Jajecznica, jajka na miękko lub twardo czy omlet to tylko niektóre propozycje. Popularne są także jajka sadzone. Jak zrobić najlepsze jajka sadzone, w których białko jest perfekcyjnie ścięte, a żółtko płynne? Poznajcie prosty patent z wykałaczką.
Spis treści
Jajka sadzone na śniadanie
Jajka to prosty pomysł na szybkie śniadanie. Przepisy z jajkami w roli głównej nie są skomplikowane, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu prostemu trikowi z wykałaczką można zrobić perfekcyjne jajka sadzone w nie więcej niż 3 minuty.
Warto wiedzieć, że jajka sadzone są nie tylko pyszne i sycące. To zdrowe śniadanie na ciepło, które dostarczy białka oraz witaminy z gruby B, A, E, D i K. Jaja są bogate w fosfor, potas, sód, żelazo, magnez, selen i cynk.
Jak zrobić najlepsze jajo sadzone?
Patent, dzięki któremu można zrobić najlepsze na świecie jajko sadzone, jest prosty i kosztuje grosze. Do przyrządzenia perfekcyjnych jajek sadzonych wykorzystuje się wykałaczki. Ten prosty zabieg sprawi, że jajko będzie smakować przepysznie. Białko stanie się idealnie ścięte, a żółto zostanie płynne. Jak uzyskać taki efekt?
Aby zrobić najlepsze jajko sadzone, należy przygotować dwa jajka, 3 łyżki wody i wykałaczkę. Każde z jajek należy wbić do miseczek i wlać wodę. W kolejnym kroku wykorzystuje się wykałaczkę. Z jej pomocą trzeba zrobić kilka nakłuć w żółtku. Miseczki wstawia się do kuchenki mikrofalowej na 90 sekund, czyli półtorej minuty. Moc kuchenki należy ustawić na 600 W. Po tym czasie jaja sadzone wyjmuje się z mikrofali i od razu podaje. W kilka minut powstaje doskonałe jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Trik z wykałaczką można wykorzystać, przyrządzając jajka sadzone na patelni. Jednak kuchenka mikrofalowa będzie tu o wiele lepszym rozwiązaniem.
Z czym podawać jajka sadzone?
Pyszne jajka sadzone mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. Pysznie smakują jako składnik kanapek. Jajka sadzone mogą być składnikiem keto śniadania. To przyjemny dodatek do potraw obiadowych. Doskonale pasują do domowego fast foodu, na przykład do burgerów. Jaja sadzone można też zaserwować do potraw kuchni azjatyckiej.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na jajka smażone i gotowane. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat jajek.