Spis treści
Borówki amerykańskie (antocyjany)
Borówki amerykańskie zawierają antocyjany, naturalne barwniki roślinne i silne przeciwutleniacze. Antocyjanom swoją barwę zawdzięczają wszystkie granatowe i fioletowe owoce: jagody, jeżyny, wiśnie i śliwki. Antocyjany spowalniają efekty starzenia i odmładzają mózg zwiększając ilość neuronów. Według badaczy codzienne picie szklanki soku z borówek amerykańskich lub jagód w ciągu 3 miesięcy znacząco poprawia pamięć. Również badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że istnieje bezpośrednia zależność między spożywaniem antocyjanów a zwiększeniem percepcji mózgu.
Borówka amerykańska z whisky: przepis na sos do dań grillowych
Pomidory (resweratrol, likopen)
Pomidor to ważne źródło resweratrolu i likopenu. Resweratrol hamuje wzrost płytki miażdżycowej w świetle tętnic. Przeciwdziała starzeniu, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze komórki. Jak dowodzą badania naukowe resweratrol, może zwiększać o ponad 1/3 zaopatrzenie w krew okolicy czaszki. Natomiast czerwony barwnik likopen, silny przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, hamuje procesy nowotworzenia.
Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?
Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego
Brzoskwinie (katechiny)
Brzoskwinie w swym składzie mają katechiny, żółte barwniki roślinne. Katechiny ograniczają procesy zapalne w mózgu oraz podnoszą zdolności percepcyjne. Katechiny działają jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. kwas acetylosalicylowy). Nie wywołują skutków ubocznych, jak aspiryna, no i smakują dużo lepiej.
Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY
Jabłka (flawonoidy)
Jabłka zawierają bogactwo flawonoidów - antyoksydantów przeciwdziałających starzeniu mózgu. Flawonoidy zawarte w jabłkach wpływają na pracę mitochondriów wewnątrz komórek. Wyniki badań naukowych dowodzą, że osoby, które spożywały dwukrotnie więcej pokarmów bogatych we flawonoidy, w tym co najmniej jedno jabłko dziennie, miały lepszą koncentrację, niż ich rówieśnicy.
Przetwory z jabłek: klasyczny dżem jabłkowy
Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Przetwory z jabłek: klasyczny dżem jabłkowy
Dynia (karotenoidy)
Dynia jest bogatym źródłem niezbędnych dla naszego mózgu antyoksydantów - karotenoidów. Karotenoidy, to naturalne barwniki, którym dynia zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Według francuskich badań u osób, których dieta bogata jest w produkty zawierające karotenoidy, odnotowano wyraźnie mniejszy spadek zdolności poznawczych związany z wiekiem.