Przetwory z dyni: Dynia pasteryzowana na słodko

2021-03-29
Dynia, dynia marynowana
Autor: AKPA Przetwory z dyni - dynia marynowana na słodko
łatwy
40 min
4

W sezonie na przetwory z dyni warto wypróbować przepis na dynię pasteryzowaną na słodko. Kawałki dyni przyprawiamy cynamonem i goździkami, aby nabrała korzennego aromatu. Tak zaprawiona dynia będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i dań na słodko. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 0,5 litra wody
  • 1,2 kg cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • Cynamon
  • Goździki
  • Pieprz ziarnisty
  • Ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię obrać, odrzucając włóknistą tkankę z pestkami. Pokroić i wrzucić do wrzątku na 2–3 minuty, aby trochę zmiękła. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  • Do słoików włożyć po trochu aromatycznych przypraw i wrzucić dynię.
  • Ugotować zalewę z wody, cukru i kwasku cytrynowego, a następnie gorącą zalać dynię w słoikach.
  • Zamknąć i pasteryzować 20 min w temperaturze 85 stopni C.