Przetwory z dyni: dynia marynowana z goździkami

2021-03-29
dynia marynowana z goździkami
Autor: thinkstockphotos.com Dynia marynowana z goździkami ma ciekawy korzenny smak. 
łatwy
30 min
4

Dynia to królowa jesieni, a przetwory na zimę z tego warzywa powstają w niezliczonych kombinacjach. Tym razem proponujemy przepis na dynię marynowaną z goździkami.

SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni
  • 0,25 szklanki octu 10 proc.
  • 1 l wody
  • kilkanaście goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  • Zanurzyć ją na sitku we wrzącej wodzie, osączyć i wsypać do słoików.
  • Ugotować zalewę z goździkami i octem.
  • Gorącą zalać dynię i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85 stopni.