Ostatki - zimne przekąski na karnawałowe przyjęcie [INSPIRUJĄCE POMYSŁY]
Ostatki to świetna okazja, by urządzić domówkę. Nie ma udanego przyjęcia bez smacznych i odpowiednio dobranych przekąsek. Jeśli pragniesz zadać szyku na przygotowanym przez siebie przyjęciu karnawałowym, sprawdź, jakie dania na jeden kąsek są smaczne, cieszą się powodzeniem i dowiedz się, jak je zrobić!
Można je podawać na zimno, ale też na ciepło. Poznaj kilka pomysłów prostych do wykonania.
Pierożki z ciasta francuskiego na pewno zaspokajają pierwszy głód gości. Ich przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu (wykorzystaj gotowe ciasto francuskie), a różnorodność farszów sprawi, że dogodzisz wszystkim gustom. Do środka można włożyć szpinak, ser feta, mozzarellą, pesto, oliwki, drobno posiekane salami czy szynkę - albo kombinację różnych składników.
Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem
Paszteciki z ryby w cieście francuskim
Paszteciki z szynką i serem: prosty przepis
Często stosowanym pomysłem są jajka w najróżniejszej postaci. Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami.
Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja
Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek z krakersów. Wystarczy posmarować je masłem, pasztetem albo pastą rybną - najlepiej własnoręcznie przygotowanymi.
Krakersy serowe: przepis na słoną przekąskę
Tapenada z zielonych oliwek i kaparów
Marmite: co to jest, jak smakuje i z czym podawać?
Smaczną i zdrową przekąską są rozmaite dipy podawane z posiekanymi warzywami, paluszkami grissini, czipsami i tortillą.
Sos twarożkowy: zdrowy dip do imprezowych przekąsek
Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy
Sos kaparowy - znakomity dip o intensywnym smaku
Smaczną propozycją jest również przygotowanie zapiekanych pieczarek z serem i cebulą bądź tatara z pieczarek.
Pieczarki w chrupiącej panierce
Pieczarki nadziewane mięsem z indyka
Nie możemy również zapominać o dobrze znanych nam przystawkach, jak śledź w oleju albo ryba po grecku.
Śledź po libańsku, czyli smaczny śledzik na ostro
Śledź po grecku: przepis, który pokochasz