Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego - tanio i efektownie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Szybkie rożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego to przepis na błyskawiczną przekąskę, którą można zrobić dosłownie w 15 minut, gdy goście w drzwiach. Czy to w karnawale, czy podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi takie łatwe w przygotowaniu rogaliki to świetny pomysł na podanie gościom czegoś smacznego i niebanalnego. To także danie niedrogie, a składniki na nie znajdziemy w każdym supermarkecie.
Składniki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Farsz:
szpinak (może być mrożony, choć najsmaczniejszy jest świeży),
½ opakowania fety,
2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie krok po kroku:
Szpinak opłucz, wysusz (w przypadku mrożonego rozmroź na sitku lub też już na patelni).
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, smaż chwilę tak, aby się nie zarumienił. Dorzuć szpinak, lekko podsmaż, dodaj fetę (można też ser brie). Dopraw.
Ciasto francuskie podziel na kwadraty 5x5cm. Farsz wyłóż na każdy kwadrat i sklejać jak pierożki. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku w 220ºC ok. 15 min, tak by się zarumieniły. Smaczne są zwłaszcza na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska