Wiemy, które odmiany truskawek są najlepsze do ciast, jakich użyć do deserów, a z których zrobić przetwory
Zastanawiasz się, czym różnią się poszczególne odmiany truskawek? Jakie truskawki są najlepsze do ciast, które warto kupić do deserów, a które najlepiej nadają się na przetwory? Sprawdź w naszym poradniku.
Spis treści
- Odmiany truskawek
- Odmiany truskawek najlepsze na przetwory
- Odmiany truskawek deserowych
- Odmiany truskawek o uniwersalnym zastosowaniu
- Galeria: Ciasta z truskawkami - 14 przepisów, które pokochaliśmy
Truskawka to owoc sztucznie wyhodowany przez botaników. Skrzyżowali oni sprowadzone do europejskich ogrodów dwa gatunki poziomek – smaczną wirginijską i dużą chilijską. W wyniku tej krzyżówki powstał owoc znacznie większy od wszystkich znanych poziomek i o delikatniejszym smaku. Truskawki szybko zdobyły sobie wielbicieli. Dla wielu osób to właśnie truskawki są symbolem nadejścia ciepłych dni. Wielu czeka cały rok na moment, kiedy zje pierwsze tegoroczne truskawki. Chętnie jemy je na surowo, robimy koktajle, ciasta, musy i desery. Część z nich zamykamy w słoikach, aby również zimą cieszyć się ich słodyczą.
Odmiany truskawek
Obecnie wyróżnia się ponad 2000 odmian truskawek. Mają nieco inny smak, inny kolor i kształt, różnią się też zapachem. Dojrzewają od wiosny do jesieni. Niektóre owocują dwukrotnie w ciągu roku. Mają także bardzo zróżnicowane wymagania, jeśli chodzi o klimat i podłoże. Jedne są bardziej podatne na choroby inne mniej, część z nich jest odporna na niskie temperatury, inne znakomicie znoszą transport. Są odmiany typowo deserowe inne znakomicie nadają się do przetworów.
Odmiany truskawek najlepsze na przetwory
W Polsce jeszcze do niedawna największą popularnością cieszyły się stare odmiany truskawek.
- Murzynki, zwane też purpuratkami lub malinówkami, są najciemniejsze i najsmaczniejsze. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią znakomity materiał na przetwory - od kompotów przez konfitury aż po zamrażanie.
- Senga to popularna niemiecka odmiana truskawek. Owoce są jaśniejsze od murzynek, średniej wielkości, o charakterystycznym wydłużonym kształcie. Idealne dla tych, którzy lubią mniej słodkie przetwory. Ta odmiana jest bardzo delikatna, źle znosi transport i dłuższe przechowywanie
- Dukat to stara, średniowczesna odmiana wytwarzająca duże i bardzo duże błyszczące owoce koloru ciemnoczerwonego. Truskawki tej odmiany nadają się do przetwórstwa i na mrożonki. Bardzo odporna na choroby systemu korzeniowego i na mróz. Uprawiana na plantacjach towarowych i amatorsko.
- Pandora - ta odmiana na bardzo duże owoce o kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Kształt owoców kulisty lub sercowaty. Miąższ winno-słodki, dość jędrny, aromatyczny i soczysty. Owocuje późno.
Odmiany truskawek deserowych
- Honeoye – odmiana owocująca już pod koniec maja, charakteryzująca się średniej wielkości, jędrnymi owocami o słodkim i aromatycznym miążu. Sadzonki odporne są na niskie temperatury w okresie zimowym, a także choroby liści i owoców. Odmiana ta wykorzystywana do przyspieszonej uprawy w szklarniach i pod agrowłókninami.
- Kama – odmiana odporna na choroby liści oraz niskie temperatury. Pierwsze owoce dojrzewają już w maju, niestety są dość miękkie i w wilgotne, latem atakowane są przez szarą pleśń. Jest niezwykle plenna, o owocach drobniejących pod koniec sezonu.
- Niezwykle wartościowa włoska truskawka deserowa, znana u nas pod dwoma nazwami – Onebor i Marmolada - jest coraz bardziej popularna. Jej owoce zbieramy w czerwcu. Dojrzałe truskawki osiągają imponującą wielkość i wagę do 14-16 g. Dzięki sztywnym łodygom kwiatostanów zbiór jest łatwy, a owoce nie dotykają ziemi, nie brudzą się zatem i nie gniją. Dobrze znoszą też transport nawet na duże odległości.
- Korona - ma bardzo smaczne, lecz delikatne owoce, średniej wielkości lub duże, o przyjemnym aromacie.
- Elsanta - wczesna i bardzo plenna. Ma bardzo duże owoce w czerwonym kolorze z połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, kwaskowy, aromatyczny i smaczny. Największą zaletą tej odmiany są bardzo jędrne, twarde owoce.
- Comarosa - owoce tej odmiany truskawek są duże, o stożkowatym kształcie. W kolorze mocno czerwonym, z silnym połyskiem. Miąższ bardzo jędrny i soczysty. Te truskawki sa bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Kent - to wczesna odmiana truskawek. owoce mają kształt serca lub szerokiego stożka i są duże. Skórka owoców jest czerwona i błyszcząca. Miąż jest słodki i soczysty, bardzo aromatyczny. Ta odmiana znakomicie znosi transport.
Odmiany truskawek o uniwersalnym zastosowaniu
- Polka - ta holenderska odmiana truskawek jest bardzo popularna w Polsce. Owoce ma spore, w kształcie serca lub szerokiego stożka. Skórka polek jest intensywnie czerwona i błyszcząca, a miąższ słodki, soczysty i aromatyczny. Odmiana o wszechstronnym zastosowaniu: nadaje się do jedzenia na surowo, do przetworów i mrożenia.