Obiad na poniedziałek - jak wykorzystać resztki obiadu z niedzieli?
Obiad na poniedziałek - to zagadnienie często spędza nam sen z powiek. Najczęściej wtedy, gdy co nieco zostało z niedzieli, ale zbyt mało, by wszyscy się tym najedli. Jak wykorzystać niedzielne resztki przygotowując obiad na poniedziałek?
Spis treści
Poniedziałkowy obiad w moim rodzinnym domu bardzo często oznaczał klasyczną pomidorówkę na resztkach niedzielnego rosołu oraz sztukę mięsa w sosie chrzanowym lub naleśniki z mięsem z rosołu. I choć idea niemarnowania jedzenia jest mi bardzo bliska i uważam, że resztki z niedzielnego obiadu koniecznie trzeba wykorzystać i zagospodarować, to niekoniecznie w tak schematyczny sposób.
Dlatego w naszych pomysłach na poniedziałkowy obiad znajdziecie oprócz klasyki też ciekawe, proste dania, w których możecie cudownie rozmnożyć resztki z niedzielnego lub odświętnego obiadu. Bierzcie i jedzcie - smacznie, zdrowo i niekłopotliwie.
Galeria: 10 przepisów na poniedziałkowy obiad
Najlepsza baza obiadu na poniedziałek
Jeśli lubicie i często jadacie zupy, najlepszą bazą do tej poniedziałkowej będzie dobry niedzielny rosół.
W moim domu specjalnie gotuje się go więcej, żeby poniedziałkowa zupa była smaczna i treściwa. Zobaczcie też wideo o tym, jak ugotować idealny rosół, który może być podstawą poniedziałkowego obiadu!