Najciekawsze przepisy na kanapki - jak przygotować kanapki, aby dzieci z chęcią je jadły
Łatwe i szybkie do przygotowania kanapki to nasz chleb powszedni - jemy je na pierwsze i drugie śniadanie, często także na kolację. Kanapki powinny być jednak także zdrowe, zwłaszcza te dla dzieci, ale i dorośli nie powinni się zapychać byle czym. Przygotuj dziecku pyszne kanapki i weź udział w konkursie!
Spis treści
- Jak przygotować kanapki dla dzieci? Dobre pieczywo jako baza!
- Jak przygotować kanapki dla dzieci? Pieczywo zdrowo posmarowane
- Jak przygotować kanapki dla dzieci? Smaczne i zdrowe dodatki
- Wiosenne kanapki za pastą z awokado i jadalnymi kwiatami
- Składniki:
- Przygotowanie krok po kroku:
- Kanapki z serkiem chrzanowym i łososiem
- Składniki:
- Przygotowanie krok po kroku
- Kanapki z mozzarellą i kiełkami
- Składniki:
- Przygotowanie krok po kroku:
Jak przygotować kanapki dla dzieci? Dobre pieczywo jako baza!
Kanapki dla dzieci warto przygotować na zdrowym pieczywie. Zdrowym, czyli niekoniecznie tostowym i niekoniecznie białym. Warto przekonywać dzieci do innych rodzajów pieczywa niż biały chleb i bułki. I choć większość dzieci niechętnie sięgnie po pieczywo ciemne i wieloziarniste, to pomiędzy nim a najmniej zdrowym białym chlebem jest jeszcze wiele możliwości do wyboru. Polecamy słodkawy w smaku pumpernikiel, pieczywo pszenno-żytnie z jednym rodzajem ziaren, bułki z ziarnami, chleb graham, a także tortille czy wafle ryżowe lub kukurydziane.
Przygotuj dziecku pyszne kanapki i weź udział w konkurs!
Przeczytaj też:
Kanapka: z czym ją jeść, aby była smaczna i zdrowa?
Jak przygotować kanapki dla dzieci? Pieczywo zdrowo posmarowane
Kanapki zazwyczaj smarujemy - masłem lub margaryną. Każdy z tych tłuszczów ma swoje wady i zalety. Masło jest naturalne, ale często nie służy tym, którzy mają nadwagę, podwyższony cholesterol albo nietolerancję laktozy. Unikają go też weganie. Dla nich idealna będzie margaryna Śniadaniowa Wege.
Współczesne margaryny mają wiele zalet - przede wszystkim zawsze są miękkie i dobrze się rozsmarowują, mają też mniej kalorii niż masło, wzbogacane są witaminami i nie podnoszą cholesterolu. Przykładami tak wzbogaconych witaminami margaryn są Śniadaniowa Odporność i Śniadaniowa Energy.
Tłuszcze są niezastąpionym źródłem kwasów Omega-3. Najlepszym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, na przykład halibut, łosoś, dorsz, makrela, orzechy włoskie, olej lniany i rzepakowy oraz produkty powstałe na ich bazie między innymi dobrej jakości kubkowe margaryny. Dodatkowo mają one albo smak masła - tradycyjnego lub solonego, albo - dla wielbicieli masła - są mieszanką obu tłuszczów. Przykładem na to są: Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła, a także Śniadaniowa o smaku Solonego Masła. Miłośnicy mixów z dodatkiem prawdziwego masła mogą śmiało sięgnąć po Śniadaniową Gold.
Przeczytaj i wypróbuj:
Kanapki z pumpernikla z łososiem
Jak przygotować kanapki dla dzieci? Smaczne i zdrowe dodatki
Gdy przygotowujemy kanapki dla dzieci, warto zadbać o to, by oprócz sera czy wędliny (najlepiej domowej) znalazły się tam warzywa, takie jak sałata, rzodkiewki, ogórki. Doskonałym dodatkiem są też sosy i pomidory - ale to już raczej w przypadku tych jedzonych w domu, bo kanapki z nimi mają tendencję do rozmiękania. W domowych pieleszach można też zapiekać kanapki na słodko i wytrawnie. Idealnym dodatkiem do kanapek jest awokado - zwłaszcza w formie pasty, sprawdzą się też domowe pasztety, pasty z jajek i serów. Wszystko, co pozwoli urozmaicić smak i przemycić zdrowie składniki jest mile widziane.
Wiosenne kanapki za pastą z awokado i jadalnymi kwiatami
Składniki:
- 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
- 1 łyżka margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła
- 4 łyżki domowej pasty z awokado albo gotowego guacamole
- do ozdoby - jadalne kwiaty - bratki, rumianki, stokrotki, kawałki sałaty.
Przygotowanie krok po kroku:
- Pieczywo posmarować margaryną.
- Na niej rozprowadzić pastę z awokado, tworząc łyżką dekoracyjne fale.
- Kanapki ozdobić umytymi i osuszonymi kwiatami i kawałkami sałaty. Dla ożywienia kompozycji można posypać kanapki pokruszonymi jagodami goji.
Kanapki z serkiem chrzanowym i łososiem
Składniki:
- 4 kromki chleba razowego albo litewskiego
- 1 łyżka margaryny Śniadaniowa Energy
- 2-3 łyżki serka chrzanowego
- 4 plastry łososia wędzonego
- do dekoracji: gotowana ciecierzyca, kiełki
Przygotowanie krok po kroku
- Kromki chleba posmarować margaryną.
- Następnie posmarować je serkiem chrzanowym.
- Położyć na każdej plaster łososia i ozdobić ulubionymi kiełkami i ziarnami ciecierzycy.
Kanapki z mozzarellą i kiełkami
Składniki:
- 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
- 1 łyżka margaryny Śniadaniowej o smaku Solonego Masła (dobrze komponuje się z neutralną w smaku mozzarellą)
- 1 duża kulka mozzarelli
- garść ulubionych kiełków - polecamy te o bardziej pikantnym smaku, np. rzeżuchy, rzodkiewki
Przygotowanie krok po kroku:
- Chleb posmarować margaryną.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić cienko na plastry.
- Ułożyć na kromkach chleba i obficie posypać kiełkami.
Poznaj kilka pomysłów na atrakcyjne kanapki:
Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami
Pumpernikiel z piersią drobiową - do pracy albo szkoły
Atrakcyjne zawijane kanapki: pomysł na efektowne i niedrogie przekąski