Najciekawsze przepisy na kanapki - jak przygotować kanapki, aby dzieci z chęcią je jadły

2021-04-01 14:59 Materiał sponsorowany
Najciekawsze przepisy na kanapki - jak przygotować kanapki, aby dzieci z chęcią je jadły
Autor: Shutterstock

Łatwe i szybkie do przygotowania kanapki to nasz chleb powszedni - jemy je na pierwsze i drugie śniadanie, często także na kolację. Kanapki powinny być jednak także zdrowe, zwłaszcza te dla dzieci, ale i dorośli nie powinni się zapychać byle czym. Przygotuj dziecku pyszne kanapki i weź udział w konkursie!

Jak przygotować kanapki dla dzieci? Dobre pieczywo jako baza!

Kanapki dla dzieci warto przygotować na zdrowym pieczywie. Zdrowym, czyli niekoniecznie tostowym i niekoniecznie białym. Warto przekonywać dzieci do innych rodzajów pieczywa niż biały chleb i bułki. I choć większość dzieci niechętnie sięgnie po pieczywo ciemne i wieloziarniste, to pomiędzy nim a najmniej zdrowym białym chlebem jest  jeszcze wiele możliwości do wyboru. Polecamy  słodkawy w smaku  pumpernikiel, pieczywo pszenno-żytnie z jednym rodzajem ziaren, bułki z ziarnami, chleb graham, a także tortille czy  wafle ryżowe lub kukurydziane.

Przygotuj dziecku pyszne kanapki i weź udział w konkurs!

Przeczytaj też:

Kanapka: z czym ją jeść, aby była smaczna i zdrowa?

Jak przygotować kanapki dla dzieci? Pieczywo zdrowo posmarowane

Kanapki zazwyczaj smarujemy - masłem lub margaryną. Każdy z tych tłuszczów ma swoje wady i zalety. Masło jest  naturalne, ale często nie służy tym, którzy  mają nadwagę, podwyższony cholesterol albo nietolerancję laktozy. Unikają go też weganie. Dla nich idealna będzie margaryna Śniadaniowa Wege.

Współczesne margaryny mają wiele zalet - przede wszystkim zawsze są miękkie i dobrze się rozsmarowują, mają też mniej kalorii niż masło, wzbogacane są witaminami i nie podnoszą cholesterolu. Przykładami tak wzbogaconych witaminami margaryn są Śniadaniowa OdpornośćŚniadaniowa Energy.

Tłuszcze są niezastąpionym źródłem kwasów Omega-3. Najlepszym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, na przykład halibut, łosoś, dorsz, makrela, orzechy włoskie, olej lniany i rzepakowy oraz produkty powstałe na ich bazie między innymi dobrej jakości kubkowe margaryny. Dodatkowo mają one albo smak masła - tradycyjnego lub solonego, albo - dla wielbicieli masła - są mieszanką obu tłuszczów.  Przykładem na to są: Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła, a także Śniadaniowa o smaku Solonego Masła. Miłośnicy mixów z dodatkiem prawdziwego masła mogą śmiało sięgnąć po Śniadaniową Gold.

Przeczytaj i wypróbuj:

Kanapki z pumpernikla z łososiem

Jak przygotować kanapki dla dzieci? Smaczne i zdrowe dodatki

Gdy przygotowujemy kanapki dla dzieci, warto zadbać o to, by oprócz sera czy wędliny (najlepiej domowej) znalazły się tam warzywa, takie jak sałata, rzodkiewki, ogórki. Doskonałym dodatkiem są też sosy i pomidory - ale to już raczej w przypadku tych jedzonych w domu, bo kanapki z nimi mają tendencję do rozmiękania. W domowych pieleszach można też zapiekać kanapki  na słodko i wytrawnie.  Idealnym dodatkiem do kanapek jest  awokado - zwłaszcza w formie pasty, sprawdzą się też domowe pasztety, pasty z jajek i serów. Wszystko, co pozwoli urozmaicić smak i przemycić zdrowie składniki jest  mile widziane.

Wiosenne kanapki za pastą z awokado i  jadalnymi kwiatami

Kanapki z pastą awokado i jadalnymi kwiatami
Autor: Shutterstock

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
  • 1 łyżka margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła
  • 4 łyżki domowej pasty z awokado  albo gotowego guacamole
  • do ozdoby  - jadalne kwiaty - bratki, rumianki, stokrotki, kawałki sałaty.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pieczywo posmarować margaryną.
  2. Na niej rozprowadzić pastę z awokado, tworząc łyżką dekoracyjne fale.
  3. Kanapki ozdobić umytymi i osuszonymi kwiatami i kawałkami sałaty. Dla ożywienia kompozycji można posypać  kanapki pokruszonymi jagodami goji.

Kanapki z serkiem chrzanowym i łososiem

Kanapki z serkiem chrzanowym i łososiem
Autor: Shutterstock

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego albo litewskiego
  • 1 łyżka margaryny Śniadaniowa Energy
  • 2-3 łyżki serka chrzanowego
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • do dekoracji: gotowana ciecierzyca, kiełki

Przygotowanie krok po kroku

  1. Kromki chleba posmarować margaryną.
  2. Następnie posmarować je serkiem chrzanowym.
  3. Położyć na każdej plaster łososia i ozdobić ulubionymi kiełkami i ziarnami ciecierzycy.

Kanapki z mozzarellą i kiełkami

Kanapki z mozzarellą i kiełkami
Autor: Shutterstock

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
  • 1 łyżka margaryny Śniadaniowej o smaku Solonego Masła (dobrze komponuje się z neutralną w smaku mozzarellą)
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • garść ulubionych kiełków - polecamy te o bardziej pikantnym smaku, np. rzeżuchy, rzodkiewki

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Chleb posmarować margaryną.
  2. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić cienko na plastry.
  3. Ułożyć na kromkach chleba i obficie posypać kiełkami.

Poznaj kilka pomysłów na atrakcyjne kanapki:

Zapiekanki z bagietki z kabanosami, świeżym pomidorem i oliwkami

Pumpernikiel z piersią drobiową - do pracy albo szkoły

Pasta twarogowa do kanapek

Atrakcyjne zawijane kanapki: pomysł na efektowne i niedrogie przekąski