Kanapka: z czym ją jeść, aby była smaczna i zdrowa?

2016-10-05 10:49
kanapka_z_czym_jesc_by.jpg
Autor: Konrad Kalbarczyk Białe pieczywo nie jest szczególnie zdrowe, ponieważ zawiera cukry gorszej jakości. W ciemnym pieczywie zaś znajdują się pełnowartościowe węglowodany, odpowiedzialne za lepsze dostarczanie energii

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Wciąż najpopularniejszym daniem śniadaniowym są kanapki. Czy wiesz, co powinna zawierać kanapka, by była zdrowa? Sprawdź, jak przyrządzić zdrowe kanapki.

Kanapka - królowa śniadań

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. To ono odpowiada za prawidłowy rozwój organizmu i zapewnia energię na cały dzień. Brak tego posiłku powoduje problemy z koncentracją, ospałość, czasem również migrenę. Najszybszą formą śniadania są kanapki. Jeśli nie zdążymy ich zjeść w domu, zabieramy do szkoły, pracy czy na uczelnię. Co powinna zawierać kanapka, by odpowiadała pełnowartościowemu śniadaniu? Sprawdź, z czym jeść i jak przyrządzić kanapkę, by była zdrowa i kusiła wyglądem.

Co powinna zawierać kanapka, by była zdrowa?

Podstawowym składnikiem, jakiego powinno dostarczyć nam śniadanie, są węglowodany. Zbudowane z łańcuchów glukozy, które są stopniowo uwalniane, dostarczają organizmowi energię do mózgu, co z kolei wpływa na właściwy rozwój naszej inteligencji. Dlatego zdrowe kanapki najlepiej przyrządzać na ciemnym, wieloziarnistym pieczywie. Kromki ciemnego pieczywa warto posmarować wysokiej jakości margaryną z olei roślinnych. Zdrowa kanapka powinna zawierać podstawowe grupy produktów. Są to:

nabiał (sery, jajka, produkty mleczne),

mięso (drobiowe wędliny, tuńczyk),

warzywa (sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka).

 Jedząc tak skomponowaną kanapkę, należy popić ją sokiem - najlepiej ze świeżo wyciśniętych owoców.

Jak przyrządzić kanapkę, by wyglądała apetycznie?

Bardzo często traktujemy kanapki jako mało wyrafinowane i pospolite danie. Takie myślenie wynika przede wszystkim z szybkości i prostoty przygotowania kanapki. Co zrobić, by choć trochę urozmaicić śniadanie w postaci kanapek? Wystarczy odpowiednio przystroić i doprawić kanapkę. Jeśli poświęcisz więcej uwagi na krojenie warzyw, np. pomidorów, użyjesz żółtej i czerwonej papryki, całość posypiesz szczypiorkiem, doprawisz pieprzem - kanapka z pewnością nabierze kolorów wiosny, rozbudzi Twój apetyt, a być może poprawi nawet nastrój. Pamiętaj, że każde danie, które wygląda ładniej, zjadamy z jeszcze większą przyjemnością.