Kanapka: z czym ją jeść, aby była smaczna i zdrowa?
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Wciąż najpopularniejszym daniem śniadaniowym są kanapki. Czy wiesz, co powinna zawierać kanapka, by była zdrowa? Sprawdź, jak przyrządzić zdrowe kanapki.
Spis treści
- Kanapka - królowa śniadań
- Co powinna zawierać kanapka, by była zdrowa?
- Jak przyrządzić kanapkę, by wyglądała apetycznie?
Kanapka - królowa śniadań
Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. To ono odpowiada za prawidłowy rozwój organizmu i zapewnia energię na cały dzień. Brak tego posiłku powoduje problemy z koncentracją, ospałość, czasem również migrenę. Najszybszą formą śniadania są kanapki. Jeśli nie zdążymy ich zjeść w domu, zabieramy do szkoły, pracy czy na uczelnię. Co powinna zawierać kanapka, by odpowiadała pełnowartościowemu śniadaniu? Sprawdź, z czym jeść i jak przyrządzić kanapkę, by była zdrowa i kusiła wyglądem.
Co powinna zawierać kanapka, by była zdrowa?
Podstawowym składnikiem, jakiego powinno dostarczyć nam śniadanie, są węglowodany. Zbudowane z łańcuchów glukozy, które są stopniowo uwalniane, dostarczają organizmowi energię do mózgu, co z kolei wpływa na właściwy rozwój naszej inteligencji. Dlatego zdrowe kanapki najlepiej przyrządzać na ciemnym, wieloziarnistym pieczywie. Kromki ciemnego pieczywa warto posmarować wysokiej jakości margaryną z olei roślinnych. Zdrowa kanapka powinna zawierać podstawowe grupy produktów. Są to:
nabiał (sery, jajka, produkty mleczne),
mięso (drobiowe wędliny, tuńczyk),
warzywa (sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka).
Jedząc tak skomponowaną kanapkę, należy popić ją sokiem - najlepiej ze świeżo wyciśniętych owoców.
Jak przyrządzić kanapkę, by wyglądała apetycznie?
Bardzo często traktujemy kanapki jako mało wyrafinowane i pospolite danie. Takie myślenie wynika przede wszystkim z szybkości i prostoty przygotowania kanapki. Co zrobić, by choć trochę urozmaicić śniadanie w postaci kanapek? Wystarczy odpowiednio przystroić i doprawić kanapkę. Jeśli poświęcisz więcej uwagi na krojenie warzyw, np. pomidorów, użyjesz żółtej i czerwonej papryki, całość posypiesz szczypiorkiem, doprawisz pieprzem - kanapka z pewnością nabierze kolorów wiosny, rozbudzi Twój apetyt, a być może poprawi nawet nastrój. Pamiętaj, że każde danie, które wygląda ładniej, zjadamy z jeszcze większą przyjemnością.