Młoda kapusta zapiekana z mięsem: gołąbki leniwej gospodyni
Młoda kapusta zapiekana z mięsem to rodzaj prostych w przyrządzeniu gołąbków leniwej gospodyni. Pyszna zapiekanka z kapusty i mięsa wieprzowego jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Młoda kapusta zapiekana z mięsem to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Smakuje jak gołąbki, ale nie wymaga zawijania. Jeśli nie macie uzdolnień manualnych, to ta zapiekanka jest właśnie dla was
Składniki na obiad dla 4 osób:
1 główka młodej kapusty
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki mleka lub wody
2 łyżki oleju
1 cebula
200 g pieczarek lub innych grzybów jadalnych
2 szklanki rosołu
sól i pieprz
sos pomidorowy lub śmietana
W kapuście wyciąć głąb. Główkę zanurzyć we wrzątku na kilkanaście minut. Obrać z liści.
Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju.
Mięso wymieszać z jajkiem, zeszkloną cebulą, tartą bułką i mlekiem. Wyrabiać przez kilka minut.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Wyłożyć dno i boki dwoma warstwami liści kapusty.
Na kapuście ułożyć połowę masy mięsnej, na niej połowę usmażonych pieczarek.
Ponownie przykryć liśćmi kapusty, mięsem i pieczarkami.
Wierzch okryć liśćmi kapusty, zawijając wystające liście do środka.
Wlać rosół i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 1 godziny. Jeśli wierzch zbyt mocno się rumieni, okryć folią aluminiową.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska