Magda Gessler na Wielkanoc: najlepsze patenty na udane święta
Magda Gessler to mistrzyni kuchni. Wielokrotnie udowodniła to przeprowadzając w całej Polsce „Kuchenne rewolucje”. Znana restauratorka i kulinarna celebrytka ma patent nie tylko na sukces w gastronomii, ale także na udane święta. Oto kilka sprytnych trików, garść świeżych pomysłów i świąteczne przygotowania stają się łatwiejsze.
Spis treści
Przystawka na ciepło
Według Magdy Gessler najlepszą przystawką na ciepło są smażone jajka faszerowane. Zdaniem kulinarnej celebrytki powinniśmy być dumni z tego dania. Zagraniczni goście zawsze są zaskoczeni wyrafinowanym smakiem prostej potrawy. Zatem do dzieła! Magda Gessler podkreśla, że trikiem na udane jajka smażone w skorupkach jest użycie do nadzienia suszonych prawdziwków lub świeżych pieczarek. Oba rodzaje grzybów są bardzo aromatyczne, choć każde inne w smaku.
Smażone jajka nadziewane w skorupkach według Magdy Gessler
Najlepsza zupa
Barszcz biały, zwany także żurem, to tradycyjna zupa wielkanocna. Świąteczny stół nie może się bez niej obyć. Jak ugotować najlepszy barszcz biały? Magda Gessler radzi, żeby samodzielnie przygotować zakwas na żur. To klucz do sukcesu.
Wielkanocny barszcz biały na domowym zakwasie według Magdy Gessler
Dania główne
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" radzi samodzielnie przygotować białą kiełbasę. Jednak kluczowe jest jej ugotowanie lub upieczenie. Wypróbuj przepis na najlepszą zdaniem Magdy Gessler kiełbasę w szarym sosie cebulowym. Goście po prostu padną z wrażenia.
Biała kiełbasa w szarym sosie na wielkanocny stół
Na danie główne Magda Gessler poleca cielęcinę. To drogie i trudno dostępne mięso po upieczeniu rozpływa się w ustach. Najlepiej zrobić pieczeń cielęcą po polsku według tradycyjnego przepisu. Tajemnicą doskonałego smaku pieczeni jest masło dodane do sosu.
Odświętna pieczeń cielęca w sosie własnym według Magdy Gessler
Coś słodkiego na deser
Pora na deser. Magda Gessler poleca tradycyjnego mazurka - słodkie ciasto czystej rozkoszy. Kulinarna celebrytka zawsze podkreśla, że połowa sukcesu to kruche ciast maślane. Na maśle nie należy oszczędzać.
Kruche ciasto maślane na spód mazurka według Magdy Gessler
Gdy już mamy ciasto pora na nadzienie. Magda Gessler poleca kajmak - doskonałe połączenia mleka, masła i cukru. Znana restauratorka dodaje do nadzienia nieco koniaku. To jej patent na doskonały smak.
Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni nieco ożywienia, wykorzystaj przepis Magdy Gessler na wielkanocną paschę - słodki deser twarogowy - typowy dla Prawosławia.
Wielkanocna pascha Magdy Gessler