Kiedy nie mam proszku do pieczenia, sięgam po te produkty. To świetne i tanie zamienniki

2025-12-18 16:24

Proszek do pieczenia to podstawowy produkt, który niezbędny jest do pieczenia domowych ciast, ciasteczek, muffinek oraz wielu innych przysmaków. To właśnie on sprawia, że wypieki pięknie wyrastają i stają się puszyste. Może się jednak zdarzyć, ze proszku do pieczenia zabraknie. Co zrobić w takiej sytuacji? Czym można zastąpić proszek do pieczenia? Poznajcie sprawdzone zamienniki, które działają jak proszek do pieczenia, są niedrogie i łatwo dostępne.

czym zastąpić proszek do pieczenia

i

Autor: Olga Dubravina/ Shutterstock Te produkty sprawdzają się, kiedy skończy się proszek do pieczenia. Działają tak samo i są niedrogie.

Czym jest proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to substancja spulchniająca używana głównie do wypieków. Dzięki niemu ciasto rośnie, staje się lżejsze i bardziej puszyste. Proszek do pieczenia powstał w XIX wieku i zrewolucjonizował pieczenie domowych ciast i słodkich wypieków.

Proszek do pieczenia składa się z trzech głównych składników:

  • substancja zasadowa – najczęściej jest to wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona.
  • substancja kwasowa – może to być winian potasu, difosforan disodowy lub fosforan monowapniowy.
  • substancja wypełniająca – zwykle jest to mąka lub skrobia kukurydziana, która zapobiega przedwczesnej reakcji kwasu z zasadą i przeciwdziała zbrylaniu się proszku.

Jak działa proszek do pieczenia?

Kiedy proszek do pieczenia jest mieszany z wilgotnymi składnikami ciasta lub innego wypieku, substancja kwasowa reaguje z substancją zasadową, uwalniając dwutlenek węgla. W cieście tworzą się pęcherzyki, które odpowiedzialne są za jego spulchnienie i zwiększenie objętości. Proces ten jest dodatkowo wspomagany przez ciepło piekarnika, dzięki któremu pęcherzyki rozszerzają się. Ciasto pięknie rośnie, a po upieczeniu jest puszyste.

Proszek do pieczenia należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu. Zanim doda się go do ciasta, trzeba sprawdzić datę ważności. Stary proszek do pieczenia może stracić swoje spulchniające właściwości. Przygotowując wypiek, najlepiej dodawać go do suchych składników i dokładnie wymieszać, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie. Nie należy przesadzać z ilością proszku do pieczenia i zawsze stosować się do zalet podanych w przepisie. Zbyt duża ilość może spowodować, że ciasto będzie miało gorzki smak.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Nawet najlepiej zorganizowanym i doświadczonym może przydarzyć się, że proszku do pieczenia zbraknie. Jednak nie ma co się martwić na zapas, ponieważ ten spulchniacz można zastąpić innymi produktami. Są łatwo dostępne, ich cena nie jest wygórowana i można je kupić w wielu sklepach. Sporo osób zawsze ma je w domu, ponieważ sprawdzają się także w innych przepisach czy w sprzątaniu. Jakie więc produkty zastąpią proszek do pieczenia?

Jakie są zamienniki proszku do pieczenia?

Jeżeli w trakcie przygotowywania ciasta okaże się, że w domu nie ma proszku do pieczenia, można zastąpić go innym produktem. Warto wiedzieć, że wybór jest całkiem spory. Produkty te świetnie spulchniają ciasto i sprawiają, że stają lekkie i puszyste.

  • Soda oczyszczona – to najlepszy zamiennik proszku do pieczenia. Ma silniejsze właściwości, więc należy dodać jej cztery razy mniej. Warto pamiętać, żeby dodać do niej kwaśny składnik, taki jak ocet, jogurt, kefir, maślankę lub sok z cytryny. Bez kwaśnego dodatku soda oczyszczona nie zadziała prawidłowo i może pozostawić metaliczny posmak.
  • Amoniak spożywczy – stanowi skuteczny środek spulchniający w słodkich wypiekach. Szczególnie dobrze sprawdza się w ciasteczkach i herbatnikach. Należy używać go o połowę mniej niż proszku do pieczenia.
  • Kamień winny – aby zastąpić proszek do pieczenia, należy wymieszać winian potasu z sodą oczyszczoną. Kamień winny ma kwaśny odczyn i potrzebuje zasady w postaci sody. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia zastąpi 1/2 łyżeczki kremu z kamienia winnego i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Woda gazowana – zawarty w niej dwutlenek węgla pomaga spulchnić ciasto. Najlepiej sprawdza się w przepisach na lekkie i delikatne ciasta jak biszkopty. Polecana jest do naleśników, gofrów i muffinek. Należy pamiętać, że dodając wodę gazowaną zamiast proszku do pieczenia, trzeba zastąpić nią część lub całość płynnych składników.
  • Alkohol – dobrym zamiennikiem jest alkohol, taki jak spirytus, koniak czy rum. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia zastąpią 3 łyżeczki wybranego alkoholu.

Zobaczcie galerię na zdrowe domowe ciasta. Poniżej znajdziesz też quiz o kulinarnych trikach, które wykorzystywano w czasach PRL-u.  

Soda oczyszczona - 10 sprytnych zastosowań sody w kuchni
Beszamel SE Google News
Quiz. Kulinarne triki z PRL-u. Znasz je czy wyłożysz się już na 3 pytaniu? Sprawdź się!
Pytanie 1 z 10
Na obiad serwowano kotlety schabowe, ale bez schabu. Zamiennikiem była: