Jaki ser pasuje do jakiego wina?
Ser i wino to połączenie znane od lat. Jednak tylko odpowiednia kombinacja obu składników, prowadzi do kulinarnych rozkoszy. Chcesz zaskoczyć gości wysublimowanym smakiem? Sprawdź, jak dobrać ser do wina.
Spis treści
- Wino do serów półtwardych
- Wino do serów twardych
- Wino do serów owczych
- Jakie wino do sera koziego?
- Wino do brie
Wino do serów półtwardych
Sery półtwarde typu Edam, Gouda, Cantal, Reblochon lub Cheddar podajmy najlepiej z winem czerwonym ewentualnie z winami białymi wytrawnymi z południowej Europy.
Wino do serów twardych
Sery twarde, w zależności od rodzaju sera: Emmentaler, Gruyère – najlepiej smakują w towarzystwie win czerwonych, Comté z jurajskimi winami żółtymi, Parmezan - najlepiej smakuje z winami z Frioul.
Wino do serów owczych
Sery owcze (w tym i nasz oscypek) – w tym wypadku najlepiej sprawdzają się wina słodkie.
Jakie wino do sera koziego?
Sery kozie – tworzą świetne połączenie z winami białymi wytrawnymi. Jeśli są dojrzałe doskonale współgrają z winami białymi kwaśnymi. Nigdy nie należy podawać ich z winem czerwonym.
Wino do brie
Ser Brie doskonale współgra z winem czerwonym, w przeciwieństwie do sera z gatunku Munster, który powinno się podawać jedynie w towarzystwie białego wina.