Jaki ser pasuje do jakiego wina?

2016-10-28 14:53

Ser i wino to połączenie znane od lat. Jednak tylko odpowiednia kombinacja obu składników, prowadzi do kulinarnych rozkoszy. Chcesz zaskoczyć gości wysublimowanym smakiem? Sprawdź, jak dobrać ser do wina.

jaki_ser_pasuje_do_jakiego.jpg
Autor: photos.com Ser i wino doskonale do siebie pasują. Wino podkreśla smak sera, a ser wydobywa z wina głębszy aromat.

Spis treści

  1. Wino do serów półtwardych
  2. Wino do serów twardych
  3. Wino do serów owczych
  4. Jakie wino do sera koziego?
  5. Wino do brie

Wino do serów półtwardych

Sery półtwarde typu Edam, Gouda, Cantal, Reblochon lub Cheddar podajmy najlepiej z winem czerwonym ewentualnie z winami białymi wytrawnymi z południowej Europy.

Wino do serów twardych

Sery twarde, w zależności od rodzaju sera: Emmentaler, Gruyère – najlepiej smakują w towarzystwie win czerwonych, Comté z jurajskimi winami żółtymi, Parmezan - najlepiej smakuje z winami z Frioul.

Wino do serów owczych

Sery owcze (w tym i nasz oscypek) – w tym wypadku najlepiej sprawdzają się wina słodkie.

Jakie wino do sera koziego?

Sery kozie – tworzą świetne połączenie z winami białymi wytrawnymi. Jeśli są dojrzałe doskonale współgrają z winami białymi kwaśnymi. Nigdy nie należy podawać ich z winem czerwonym.

Wino do brie

Ser Brie doskonale współgra z winem czerwonym, w przeciwieństwie do sera z gatunku Munster, który powinno się podawać jedynie w towarzystwie białego wina.

Czy znasz te sery?

Pytanie 1 z 6
Miękki ser sprzedawany w niewielkich obłych porcjach zanurzonych w serwatce to:
Sery