Jak zrobić rybę w zdrowej panierce? Garść pomysłów na panierowanie bez jajka
Podczas wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się ryby. Ryba po grecku czy karp to tylko dwie z wielu propozycji na pyszne dania rybne na Wigilię. W wielu przepisach wigilijnych ryby panieruje się i smaży na patelni. Warto jednak sprawdzić, jak zrobić pyszną i zdrową panierkę do ryby, która nie wymaga dodatku jajka. Oto sprawdzone patenty na zdrową panierkę bez jajka do ryby.
Spis treści
- W czym obtoczyć filety z ryby?
- Czym można zastąpić jajko w panierce?
- Co zamiast jajka do panierki?
- Panierka bez jajka – z czego zrobić?
W czym obtoczyć filety z ryby?
Tradycyjna panierka do ryb składająca się z bułki tartej i jajka jest pyszna i chrupiąca, ale jest uboga w składniki odżywcze. Podczas smażenia wchłania sporo tłuszczu, a panierowane ryby stają się bardzo kaloryczne. Panierowanie z użyciem jajek nie jest wskazane w diecie wegańskiej, w której należy zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka mogą też być przyczyną alergii.
Czym można zastąpić jajko w panierce?
Chociaż panierka nie jest odżywcza i niskokaloryczna, nie trzeba z niej rezygnować. Wystarczy przygotować ją z innych, zdrowszych składników, które są bogate w witaminy i minerały. Dzięki prostym zmianom panierka będzie tak samo pyszna jak ta tradycyjna, ale o wiele lżejsza i bardziej wartościowa. Jak więc zrobić zdrową panierkę bez jajka?
Co zamiast jajka do panierki?
Tradycyjne składniki, które używa się do panierowania ryb, można zamienić na inne produkty. Zamiast bułki tartej i jajka można wykorzystać mleko, maślankę czy mleko skondensowane. Sprawdzi się też musztarda, majonez i sok z cytryny, który dodatkowo podkręci smak smażonej ryby.
Zdrowym zamiennikiem pozbawionej składników odżywczych bułki tartej jest siemię lniane. Nasiona lnu są bogate w białko, dający uczucie sytości błonnik oraz witaminy z grupy B i minerały. Rybę panierować można także w zmielonych orzechach, ziarnach sezamu i otrębach. Dobrym wyborem są także wiórki kokosowe, które świetnie pasują do dań kuchni azjatyckiej.
Panierka bez jajka – z czego zrobić?
Do przygotowania zdrowej panierki bez jajka wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Zrobienie oryginalnej panierki jest proste i szybkie. Wystarczy wymieszać składniki i wykorzystać do panierowania ryby. Dodatkową zaletą patentów na zdrową panierkę bez jajka jest to, że można wykorzystać je także do mięs i warzyw.
Pyszną i aromatyczną panierkę bez jajka można zrobić z soku z cytryny, mąki i wody. Po połączeniu składniki staną się klejące i świetnie sprawdzą się jako panierka do ryb. Dzięki niej danie zyska orzeźwiający aromat i smak. Kawałki ryby warto wzbogacić suszonymi lub świeżymi ziołami.
Super smakuje smażona ryba doprawiona solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed smażeniem warto skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć mąką. W wersji bezglutenowej sprawdzi się mąka ryżowa lub bezglutenowy miks. Kawałki ryby w takiej panierce można od razu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zamiast tradycyjnej panierki z dodatkiem jajka warto wykorzystać mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem. To najlepsza i zdrowa panierka do filetów rybnych. Gęsta zawiesina dokładnie otuli doprawione solą, pieprzem i przyprawami kawałki ryby.
Dobrymi zamiennikami jajka w panierce są także majonez i musztarda. Dzięki nim smażona ryba będzie miała wyrazisty smak i przyjemny aromat.
Zamiast jajka do panierowania sprawdzą się produkty mleczne jak jogurt, śmietana czy kefir. Dzięki nim dania rybne zyskają delikatny smak. Zanurzone w wybranym przetworze mlecznym filety rybne wystarczy obtoczyć w zmielonych ziarnach siemienia lnianego, otrębach czy orzechach i od razu usmażyć na patelni.
Rybę można panierować w mieszance niesłodzonego skondensowanego mleka z dodatkiem aromatycznych przypraw jak suszone zioła czy mielone chili. Gęste mleko to bardzo dobry zamiennik tradycyjnej panierki z jajkiem.
Poniżej znajdziesz łatwe i sprawdzone przepisy na ryby na Wigilię i Boże Narodzenie. Rozwiąż także quiz i sprawdź swoją wiedzę o potrawach z ryb.