Jak zrobić kompot z suszu lub z jabłek na Wigilię? [WIDEO]
Kompot z suszu - trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Esencjonalny, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju. U jednych wzbudza czułe wspomnienia, u tych nieco młodszych żywa niechęć. Trudno być obojętnym wobec kompotu z suszu. Warto jednak poświęcić trochę czasu, by ten tradycyjny napój, pity już w czasach Mieszka I, smakował wszystkim domownikom. Sprawdź, jak zrobić doskonały kompot z suszu. Jeśli jednak nie lubisz tego napoju - możesz zastąpić go kompotem z jabłek, na który również podajemy przepis.
Spis treści
Aromatyczny kompot z suszu
SKŁADNIKI na 6 porcji:
1 i 1/2 szklanki suszonych owoców (figi, śliwki, jabłka, morele)
1–2 łyżki cukru
2–3 goździki
kawałek kory cynamonu
plasterek cytryny
Owoce sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, odstawić na godzinę.
Dodać goździki i cynamon, gotować ok. 30 minut w tej samej wodzie.
Pod koniec gotowania dodać cukier i plasterek cytryny.
Wystudzić.
Kompot z jabłek
SKŁADNIKI n 8 porcji:
700 g jabłek
4 łyżki cukru
skórka z pomarańczy
4-5 goździków
1 l wody
Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząsteczki usuwając gniazda nasienne.
Zagotować około 2,5 szklanki wody z dodatkiem umytej skórki pomarańczowej lub cytryny oraz cukru.
Do wrzącej wody włożyć jabłka, przykryć, zagotować, odstawić, ostudzić.
Chcesz, aby kompot był smaczny? Przygotuj go w przeddzień Wigilii, wtedy będzie bardziej esencjonalny.
Polecamy wigilijne kompoty:
Kompot z jabłek, który może zastąpić kompot z suszu
Grzaniec na wigilię:
Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Świąteczne likiery i nalewki:
Co to jest egg-nog? Kto go pije?
Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika
Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska