Wigilijny kompot imbirowy

2021-03-29
Milena Łakomska
Wigilijny kompot imbirowy
Autor: Shutterstock Kompot wigilijny zyskuje na orientalnym wdzięku i na smaku, gdy dodamy do niego imbiru
łatwy
40 min
4

Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy napój na wigilijnym stole. Dzięki dodatkowi imbiru kompot z suszonych owoców będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Warto pamiętać, że imbirowy kompot z suszu ułatwia strawienie wigilijnych potraw, dlatego warto przygotować go w sowitej ilości.

SKŁADNIKI

  • suszone owoce: 15 dag śliwek, 6 fig, 6 dag rodzynków, 10 dag jabłek, 10 dag gruszek, 5 dag moreli
  • 20 dag brązowego cukru
  • kłącze świeżego imbiru wielkości kciuka
  • łyżeczka goździków
  • laska cynamonu
  • 3 litry wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij przygotowanie wigilijnego kompotu od opłukania i namoczenia w letniej wodzie suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek i moreli.
  • Po 4-5 godzinach dodaj figi i cukier - gotuj wszystko w tej samej wodzie, w której moczyły się owoce.
  • Gdy owoce będą półmiękkie, dodaj opłukane rodzynki, posiekane kłącze imbiru, goździki i laskę cynamonu. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
  • Przecedź owoce i przelej do dzbanka. Na wigilijny stół podawaj kompot schłodzony.
Milena Łakomska