Grzane wino z żurawiną: przepis na grzaniec w słoikach na zimę
2021-11-16
łatwy
60 min
4
Grzane wino - pyszne, rozgrzewające, o głębokim, korzennym smaku... Lubimy się nim delektować, gdy za oknem jesienna słota, ale nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Jest jednak sposób, dzięki któremu można cieszyć się smakiem i aromatem grzanego wina nawet przez 3 do 4 miesięcy po jego przygotowaniu. Wypróbuj przepis na grzane wino z żurawiną.
SKŁADNIKI
- 500 ml czerwonego wina
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 pałeczki cynamonu
- 2 laski wanilii
- 6-8 gwiazdek anyżu
- 6 goździków
- 750 g świeżej żurawiny amerykańskiej
- 100 g orzechów włoskich (np. z Kalifornii)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowy, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Mieszając, podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Rozdzielić żurawinę amerykańską i orzechy włoskie do wszystkich słoików, a następnie zalać wywarem z czerwonego wina z przyprawami. Słoiki zakręcić.
- Do brytfanki lub formy do pieczenia należy nalać wrzątku do wysokości ok. 2,5 cm, a następnie wstawić do niej słoiki. Wekować w temperaturze 175°C (piekarnik gazowy: poziom 2-3, z obiegiem: nie jest zalecany w przypadku używania słoików z pierścieniami z gumy), dopóki w słoikach nie pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 35-45 minut).
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki na ok. 30 minut w gorącej wodzie. Nieotwierane słoiki mogą czekać do 3-4 miesięcy, a po ich otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i wypić wino w ciągu jednego tygodnia.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
ZOBACZ WIDEO z przepisem na grzańca!
Do wywaru można również dodać kieliszek brązowego rumu. Grzane wino z żurawiną amerykańską jest znakomitym pomysłem na prezent. Stanowi też dobry dodatek do lodów, pieczonych jabłek lub deseru panna cotta.