Grzane wino z żurawiną: przepis na grzaniec w słoikach na zimę

materiały prasowe
Grzane wino z żurawiną
Autor: materiały prasowe Domowy grzaniec w słoikach na zimę? Czemu nie!
łatwy
60 min
4

Grzane wino - pyszne, rozgrzewające, o głębokim, korzennym smaku... Lubimy się nim delektować, gdy za oknem jesienna słota, ale nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Jest jednak sposób, dzięki któremu można cieszyć się smakiem i aromatem grzanego wina nawet przez 3 do 4 miesięcy po jego przygotowaniu. Wypróbuj przepis na grzane wino z żurawiną.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na grzańca!

Do wywaru można również dodać kieliszek brązowego rumu. Grzane wino z żurawiną amerykańską jest znakomitym pomysłem na prezent. Stanowi też dobry dodatek do lodów, pieczonych jabłek lub deseru panna cotta.

SKŁADNIKI

  • 500 ml czerwonego wina
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 pałeczki cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • 6-8 gwiazdek anyżu
  • 6 goździków
  • 750 g świeżej żurawiny amerykańskiej
  • 100 g orzechów włoskich (np. z Kalifornii)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać w rondlu czerwone wino z cukrem trzcinowy, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Mieszając, podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.  
  • Rozdzielić żurawinę amerykańską i orzechy włoskie do wszystkich słoików, a następnie zalać wywarem z czerwonego wina z przyprawami. Słoiki zakręcić.
  • Do brytfanki lub formy do pieczenia należy nalać wrzątku do wysokości ok. 2,5 cm, a następnie wstawić do niej słoiki. Wekować w temperaturze 175°C (piekarnik gazowy: poziom 2-3, z obiegiem: nie jest zalecany w przypadku używania słoików z pierścieniami z gumy), dopóki w słoikach nie pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 35-45 minut).
  • Wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki na ok. 30 minut w gorącej wodzie. Nieotwierane słoiki mogą czekać do 3-4 miesięcy, a po ich otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i wypić wino w ciągu jednego tygodnia.
materiały prasowe