Jak zrobić grzane wino? Podajemy dobry przepis na grzaniec
Jak zrobić grzane wino? Trudno wybrać dobry przepis, bo sposobów przyrządzania grzańca jest tyle, ilu jego amatorów. My jednak podajemy najprostszy przepis na grzane wino z dużą ilością przypraw korzennych i suszonych owoców. Tak przygotowane grzane wino doskonale poprawi humor w zimowe wieczory, będzie też świetną rozgrzewką po narciarskich szaleństwach na stoku.
Spis treści
Grzane wino jest bardzo łatwo przygotować – wystarczy garnek, butelka wina i przyprawy. Grzaniec można przyrządzić nawet w plenerze, w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Trzeba jedynie pilnować, aby podczas podgrzewania napój się nie zagotował.
Składniki na grzane wino: jakie są najlepsze?
Klasyczny grzaniec przyrządza się na czerwonym winie – najlepiej półsłodkim, ale może być też wytrawne, gdyż grzane wino zwykle się dosładza. Drugim koniecznym składnikiem są przyprawy korzenne: cynamon, goździki, imbir, kardamon. Można dodawać je zmielone, ale także w całości (kawałki kory cynamonu, całe goździki, kawałki kandyzowanego imbiru itp.), wówczas napój będzie bardziej klarowny. Grzańcowi doskonale robi nuta cytrusowa, dlatego warto dodać skórkę pomarańczową (świeżą lub kandyzowaną) lub skórkę z cytryny. Pasować też będą suszone śliwki, suszone jabłka czy rodzynki. Niektórzy podają grzaniec ze świeżymi owocami (pomarańczami, mandarynkami lub brzoskwiniami) - nakładają je do kubków i zalewają je gorącym napojem. Grzane wino słodzimy do smaku miodem lub cukrem brązowym, można też dodać trochę wanilii.
Jak przyrządzić grzane wino?
Wino przelej do garnka, dodaj przyprawy korzenne.
Do wina wrzuć dodatki - według upodobań - skórkę z pomarańczy i cytryny, suszone śliwki, jabłka czy rodzynki.
Posłodź miodem lub cukrem.
Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż napój zacznie lekko parować, zestaw z ognia, rozlej do kubków.
Pamiętaj, że wino nie może się zagotować!