Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Genialny patent szefów kuchni
Smażona ryba to pomysł na pyszny obiad nie tylko w piątek. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale schody mogą zacząć się podczas smażenia. Przewracając rybę na drugą stronę, nie zawsze się to udaje. Zdarza się, że filety rozpadają się na mniejsze kawałki. W takiej formie ryba nie wygląda apetycznie i nie smakuje dobrze. Jak więc usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała? Wykorzystajcie prosty patent szefów kuchni.
Spis treści
- Smażenie ryby na patelni
- Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła?
- Genialny patent na smażoną rybę
- Smażenie ryby na patelni – o tym pamiętaj
Smażenie ryby na patelni
Lekarze i dietetycy zachęcają, aby do diety wprowadzić ryby. Nie tylko świetnie smakują, ale i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i dobrych tłuszczy. Najprostszym i najszybszym sposobem na rybę jest usmażenie jej na patelni. Jedak nie zawsze udaje się to zgodnie z planem. Kiedy zostaje podjęta próba przewrócenia ich na drugą stronę, filety po prostu się rozpadają. Danie, które miało zachwycać, wygląda nieapetycznie i nie jest zbyt dobre. Czy istnieje metoda, dzięki której rybne filety nie rozpadną się na patelni i będą smakować obłędnie?
Jak usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła?
Istnieje łatwy i skuteczny patent na pyszną rybę, która nie rozpadnie się podczas smażenia na patelni. Ten prosty trik stosują kucharze w wielu restauracjach. Dzięki temu ryba nie rozleci się i zachowa swój kształt. Dodatkową zaletą tego sposobu jest to, że można stosować go do smażenia ryb bez skóry i ze skórką.
Genialny patent na smażoną rybę
Szefowie kuchni smażą rybę w prosty sposób. Polecają, aby właśnie tak smażyć filety rybne w domu. Już pierwsze podejście sprawi, że rybę będziecie przyrządzać według tej sprawdzonej przez mistrzów metodzie.
Jak więc przyrządzić rybę, żeby się nie rozleciała w czasie smażenia?
- 1. krok – na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej rybę, aż zarumieni się od spodu
- 2. krok – dodać trochę masła i smażyć, aż się roztopi, nie ruszając filetów
- 3. krok – przewrócić rybę na drugą stronę i smażyć kilka chwil
Smażenie ryby na patelni – o tym pamiętaj
Stosując patent na smażenie filetów rybnych na patelni z dodatkiem masła, warto pamiętać także o kilku ważnych elementach.
Po włożeniu ryby skórką do dołu na rozgrzaną oliwę z oliwek należy lekko docisnąć ją łopatką przez kilka sekund. Kawałków ryby nie powinno się ruszać, przesuwać czy nakłuwać.
Kiedy ryba apetycznie zarumieni się od spodu, należy dodać masło. Filety mogą nawet przywrzeć do dna patelni, ale roztopione masło bez trudu sobie z tym poradzi.
Należy także pamiętać, że podczas smażenie ryby nie powinno przekładać się jej kilka razy. Wystarczy zrobić to raz, ale dopiero pod sam koniec czasu smażenia. Szefowie kuchni zalecają, aby filety rybne przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki, kiedy minie około 3/4 czasu smażenia.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne dania rybne na obiad. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o rybach.