Jak uratować przesolone danie? Skuteczne sposoby na przesoloną potrawę
Przesolona potrawa? Nie musisz od razu całego dania wyrzucać do kosza! Są sposoby, dzięki którym bez wstydu podasz domownikom pyszny obiad. Sprawdź, jak można uratować przesolone jedzenie. Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów!
Spis treści
- 1. Plasterki surowego ziemniaka
- 2. Kromka podpieczonego chleba na za słony obiad
- 3. Odrobina mleka lub jogurtu naturalnego do przesolonego sosu
- 4. Surowe białka jaj do nadmiernie słonej zupy
- 5. Sos ze śmietany uratuje przesolone mięso
- 6. Woda uratuje przesolone gotowane warzywa
- 7. Woreczek ryżu - gdy nie zaszkodzi potrawie
- Zobacz, jak samodzielnie zrobić przyprawę do piernika!
Przesolony obiad w prosty sposób można odratować. W odzyskaniu smaku dania pomogą Ci:
1. Plasterki surowego ziemniaka
Najpopularniejsze, a zarazem najbardziej skuteczne jest dodanie do potrawy pokrojonego w plasterki surowego ziemniaka. To warzywo zbiera sól i skutecznie neutralizuje smak. Ważne jest, aby danie wraz z ziemniakiem gotować jeszcze przez kilka minut.
2. Kromka podpieczonego chleba na za słony obiad
Również podpieczona kromka zwykłego chleba doskonale wchłonie nadmiar soli i przywróci smak potrawie.
3. Odrobina mleka lub jogurtu naturalnego do przesolonego sosu
Nieco inaczej należy postąpić w przypadku przesolenia gęstego sosu. Tutaj sprawdzi się dolanie do potrawy odrobiny mleka lub kilku łyżek jogurtu naturalnego.
4. Surowe białka jaj do nadmiernie słonej zupy
Do przesolonej zupy wlej dwa surowe białka jaj. Następnie przecedź zupę przez grube sito lub łyżką usuń ścięte białko. Dlaczego ten sposób jest tak skuteczny? Odpowiedź jest prosta - białko wiąże sól.
5. Sos ze śmietany uratuje przesolone mięso
Gdy pieczone lub duszone mięso jest zbyt słone wykorzystaj kwaśną śmietanę. Mięso pieczone pozostaw w niej do schłodzenia, albo dodaj ją do sosu w który gotowało się mięso duszone.
6. Woda uratuje przesolone gotowane warzywa
Gdy gotowane warzywa są zbyt słone - zalej je na chwilę gorącą niesłoną wodą i zagotuj - 2-3 minuty w takiej "kąpieli" pomogą w pozbyciu się nadmiaru soli.
7. Woreczek ryżu - gdy nie zaszkodzi potrawie
Zupę, mięso w sosie czy gotowane warzywa możesz też odsolić dodając do płynu woreczek ryżu. Podczas gotowania wchłonie nadmiar soli. Ryż można później wykorzystać - jako dodatek do mięsa lub warzyw, a jeśli można z nim podać zupę, w której się gotował - tym lepiej.