Jak uratować niedobry bigos? Co dodać do smaku lub jak przerobić? [WIDEO]

2021-11-26 16:15

Bigos, czyli tradycyjna polska potrawa, nabiera smaku wraz z upływem czasu. Trzeba go zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem. Niestety w czasie codziennego podgrzewania kapusta może zacząć się przypalać. Jak uratować niedobry bigos? Radzimy, co zrobić z przypalonym, za słonym lub zbyt kwaśnym bigosem.

Jak uratować niedobry bigos? Co dodać do smaku lub jak przerobić? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Przypalony, za słony lub za kwaśny bigos - są na to rady!

Spis treści

  1. Co robić, gdy bigos się przypali?
  2. Alternatywny sposób na spaleniznę
  3. Co robić, gdy bigos jest zbyt słony?
  4. Co robić, gdy bigos jest zbyt kwaśny?
  5. Zobacz galerię z przepisami na bigos, znajdź swój ulubiony przepis!
  6. Sekret dobrego bigosu

Co robić, gdy bigos się przypali?

Aby uniknąć niedobrego w smaku, przypalonego bigosu. kapustę, która zaczęła się przypalać, przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Gdy przykry zapach się ulotni, ponownie zacznij ją dusić w nowym, czystym garnku. Jeśli to nie pomoże, wrzuć do garnka przylepkę razowego chleba lub obranego surowego ziemniaka. Gdy pochłoną przykry zapach, wyjmij je z bigosu.

Spróbuj koniecznie: Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej

Wigilijny bigos dla zaradnych. Jak zamrozić na święta dania z kapusty kiszonej?
Autor: Shutterstock Przygotowanie bigosu świątecznego wymaga cierpliwości

Alternatywny sposób na spaleniznę

Innym skutecznym sposobem jest włożenie do garnka korka od wina, a jeżeli kapusty jest dużo, to kilku korków. Następnie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez parę minut, stale mieszając. Na koniec wyjmujemy korki.

Przeczytaj także: Jaka kapusta jest najlepsza na bigos?

Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta
Autor: Shutterstock Świąteczny bigos warto przygotować wcześniej i zamrozić - będzie jeszcze lepszy.

Co robić, gdy bigos jest zbyt słony?

Z kolei gdy bigos okaże się zbyt słony, ratunkiem będzie dodanie poszatkowanej świeżej kapusty, potem bigos trochę musimy pogotować. Pomoże też dodanie surowego ziemniaka, który wyciągnie nadmiar soli. Przed podaniem ziemniaka usuwamy. 

Babciny bigos
Autor: Shutterstock Bigos to klasyczne danie kuchni polskiej

Co robić, gdy bigos jest zbyt kwaśny?

W przypadku gdy bigos będzie zbyt kwaśny, możemy dodać cukru, miodu, suszonych śliwek lub powideł śliwkowych.

Wypróbuj przepis na: Bigos szlachecki według Magdy Gessler: przepis idealny na święta i nie tylko! [WIDEO] 

Zobacz galerię z przepisami na bigos, znajdź swój ulubiony przepis!

Sekret dobrego bigosu

Duszona kapusta zawdzięcza swój głęboki, złożony smak nie tylko dodatkom, ale również technice przygotowania. Kapustę i dodatki początkowo się obsmaża, a następnie powoli, w niskiej temperaturze dusi. Jednak najistotniejszym czynnikiem wpływającym na smak duszonej kapusty, czy to w postaci kapusty wigilijnej, czy bigosu, jest jej wielokrotne zamrażanie odgrzewanie.

Jak nie zepsuć bigosu? Czego nie dodawać do bigosu? [WIDEO]

Jak zrobić bigos doskonały?