Jak przygotować nalewkę? Sprawdzone porady
Chcesz przyjąć gości własnoręcznie przygotowanym trunkiem, ale nie wiesz jak go przyrządzić? Zrobienie nalewki nie jest trudne. Wymaga jedynie cierpliwości oraz przestrzegania kilku podstawowych reguł. Poznaj nasze sprawdzone rady i ciesz się smakiem pysznych, alkoholowych przetworów z owoców.
Porady - co zrobić, aby przygotować pyszną nalewkę
Jesień to najlepsza pora na nastawianie tego typu mikstur. Tak, aby za 2-3 miesiące cieszyć się własnoręcznie przygotowanym trunkiem. Trzeba jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad.
Nalewkę przygotowujemy z owoców, które powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe. Wystarczy jeden zepsuty składnik, żeby zmienić smak trunku.
Lekko zmiażdżone owoce zalewamy spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu.
Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru. Należy pamiętać, żeby podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsnąć pojemnikiem z owocami i alkoholem.
I najważniejsza uwaga - nalewkę serwujemy nie wcześniej niż po dwóch miesiącach.