Jak przygotować nalewkę? Sprawdzone porady

2016-09-21 13:59

Chcesz przyjąć gości własnoręcznie przygotowanym trunkiem, ale nie wiesz jak go przyrządzić? Zrobienie nalewki nie jest trudne. Wymaga jedynie cierpliwości oraz przestrzegania kilku podstawowych reguł. Poznaj nasze sprawdzone rady i ciesz się smakiem pysznych, alkoholowych przetworów z owoców.

Jak przygotować nalewkę? Sprawdzone porady
Autor: pixabay.com

Porady - co zrobić, aby przygotować pyszną nalewkę

Jesień to najlepsza pora na nastawianie tego typu mikstur. Tak, aby za 2-3 miesiące cieszyć się własnoręcznie przygotowanym trunkiem. Trzeba jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad.

Nalewkę przygotowujemy z owoców, które powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe. Wystarczy jeden zepsuty składnik, żeby zmienić smak trunku. 

Lekko zmiażdżone owoce zalewamy spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu.

Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru. Należy pamiętać, żeby podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsnąć pojemnikiem z owocami i alkoholem.

I najważniejsza uwaga - nalewkę serwujemy nie wcześniej niż po dwóch miesiącach.