Porady - co zrobić, aby przygotować pyszną nalewkę
Jesień to najlepsza pora na nastawianie tego typu mikstur. Tak, aby za 2-3 miesiące cieszyć się własnoręcznie przygotowanym trunkiem. Trzeba jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad.
Nalewkę przygotowujemy z owoców, które powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe. Wystarczy jeden zepsuty składnik, żeby zmienić smak trunku.
Lekko zmiażdżone owoce zalewamy spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu.
Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru. Należy pamiętać, żeby podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsnąć pojemnikiem z owocami i alkoholem.
I najważniejsza uwaga - nalewkę serwujemy nie wcześniej niż po dwóch miesiącach.