Jak dobierać wino do poszczególnych potraw?

2021-11-17 14:44

Wino do posiłku – zwyczaj podawania go zamiast mocnego alkoholu już jakiś czas temu dotarł do Polski i zadomowił się. Nie jest to jeszcze tak popularne, jak u Francuzów lub Włochów, ale coraz częściej spotykane. Wiele osób wciąż jednak ma wątpliwości - jakie wino pasuje do jakich potraw.

 Jak dobierać wino do poszczególnych potraw?
Autor: Shutterstock Dobrze dobrane wino podkreśla i uzupełnia smak potrawy

Spis treści

  1. Jakie wino do czego?
  2. W jakiej temperaturze podawać wina?

Jeśli w trakcie jednego posiłku – kolacji czy obiadu – podawane są różne wina, obowiązuje zasada przechodzenia od win słabszych do mocniejszych, od młodszych do starszych, od mniej aromatycznych do intensywniej pachnących. Dowiedz się, jakie wino kupić przed zaproszeniem gości na kolację.

Jakie wino do czego?

Do przystawek – lekkie, białe, schłodzone wino. Jednak do przystawek zimnych, przyprawionych octem winnym, najlepiej pasuje wino czerwone lub białe musujące.

Do makaronów lub innych dań serwowanych jako pierwsze ciepłe, pasują lekkie wina wytrawne. Do makaronów z mięsem i pomidorami zaleca się wino czerwone albo różowe. Do risotto lub białej pasty, przyprawionych oliwą lub masłem można podać wino białe.

Do ryb podaje się, według starej zasady, wino białe. Do popularnej w Polsce ryby smażonej najlepiej pasuje schłodzone, białe wino (najlepiej kilkuletnie). Jednak możliwe są odstępstwa od tej zasady. Na przykład gęstą zupę rybną lub pikantną rybę można podać z lekkim, czerwonym winem.

Do kurczaka i dań z drobiu pasuje najlepiej białe wino albo czerwone, tylko lekkie! Jednak kurczaka z rożna podawaj koniecznie z winem czerwonym.

Do mięs czerwonych i dań mięsnych pasują różne wina, w zależności od gatunku mięsa.

Do mięs cielęciny i innych, delikatnych dań mięsnych pasują lekkie, młode wina czerwone, a także musujące wina różowe.

Do mięs smażonych powinno się podawać mocniejsze wina czerwone, w nieco niższej temperaturze.

Do pieczeni zaleca się wina czerwone, wytrawne, starsze, podawane w temperaturze pokojowej.

Do serów podajemy wina według tej samej zasady, co do mięs, czyli do łagodnego sera – łagodne, białe wino, ale do pikantnych gatunków może być czerwone, wytrawne.

Do deserów, jako potraw serwowanych na końcu posiłku, podaje się już mocniejsze, słodkie lub półsłodkie wina białe lub czerwone albo likier.

W jakiej temperaturze podawać wina?

Wina czerwone należy serwować w temperaturze między 16 a 20 st. C.

Wina białe wymagają przeważnie schłodzenia w lodówce, aby podać je w temperaturze między 8 a 12 st. C.

Pamiętaj, że wino młode możesz otworzyć zaraz przed podaniem na stół, ale wino, które ma co najmniej 6 lat najlepiej otwierać nawet na kilka godzin przed serwowaniem.