Jabłka kosztele - jak smakują i do czego się nadają?
Jabłka kosztela to prawdziwe rarytasy polskich sadów i ogrodów. Jabłonki nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a mimo to dają niezwykle kształtne i aromatyczne owoce. Jabłka najlepiej smakują na surowo, ale nadają się też do kompotów oraz musów.
Jabłka kosztele dojrzewają w drugiej połowie września. Szybko opadają z drzew, co znacznie ułatwia zbiory. W chłodnych warunkach (np. w piwnicy) można je przechować co najmniej do stycznia. To jabłka o niezwykłym aromacie, kruche i soczyste. Dla wielu Polaków to po prostu smak dzieciństwa.
Obecnie kosztele można znaleźć głównie na opuszczonych starych działkach lub w przydomowych ogródkach. Kosztela to polska odmiana jabłoni dająca kuliste, niewielkie owoce o zielonej lub słomkowożółtej skórce. Niekiedy pojawiają się na niej liczne drobne plamki. Miąższ owoców jest żółtawy i przede wszystkim bardzo słodki. Niektóre jabłka mają wręcz aromat przypominający zapach luksusowych perfum.
Kosztele najlepiej smakują na surowo, ale doskonale nadają się również do przetworów. Można z nich zrobić kompoty, dżemy i musy do szarlotek.