Jabłka kosztele - jak smakują i do czego się nadają?

2022-09-21 17:11

Jabłka kosztela to prawdziwe rarytasy polskich sadów i ogrodów. Jabłonki nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji, a mimo to dają niezwykle kształtne i aromatyczne owoce. Jabłka najlepiej smakują na surowo, ale nadają się też do kompotów oraz musów.

Żółte jabłka
Autor: Shutterstock Dojrzale kosztele są nieduże i mają żółtą skórkę.

Jabłka kosztele dojrzewają w drugiej połowie września. Szybko opadają z drzew, co znacznie ułatwia zbiory. W chłodnych warunkach (np. w piwnicy) można je przechować co najmniej do stycznia. To jabłka o niezwykłym aromacie, kruche i soczyste. Dla wielu Polaków to po prostu smak dzieciństwa.

Obecnie kosztele można znaleźć głównie na opuszczonych starych działkach lub w przydomowych ogródkach. Kosztela to polska odmiana jabłoni dająca kuliste, niewielkie owoce o zielonej lub słomkowożółtej skórce. Niekiedy pojawiają się na niej liczne drobne plamki. Miąższ owoców jest żółtawy i przede wszystkim bardzo słodki. Niektóre jabłka mają wręcz aromat przypominający zapach luksusowych perfum.

Kosztele najlepiej smakują na surowo, ale doskonale nadają się również do przetworów. Można z nich zrobić kompoty, dżemy i musy do szarlotek.

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE