Groch, fasola i inne: 10 najlepszych przepisów ze strączkowymi
Nasiona roślin strączkowych odgrywają szczególną rolę w przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. Poza tym te niepozorne ziarna są skarbnicą białka roślinnego, cukrów oraz witamin i mikrelementów niezbędnych dla naszego organizmu.
Nasiona warzyw strączkowych są bogatym źródłem białka roślinnego. Doskonale zastępują więc mięso w diecie wegetariańskiej. Dostarczają również dużą ilość niezbędnych węglowodanów, a także błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Jest to ważne szczególnie dla osób dbających o linię. W ich ziarenkach znajdują się również potrzebne organizmowi sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod, a także witaminy z grupy B zwłaszcza B1, B2, A, PP i C.
Strączków nie powinno zabraknąć w diecie pań po czterdziestce. Znajdziemy w nich bowiem fitoestrogeny, które łagodzą u kobiet objawy menopauzy. Natomiast zawarte w nasionach naturalne przeciwutleniacze chronią przed chorobami nowotworowymi.
Warzywa strączkowe śmiało mogą jeść osoby chore na cukrzycę. Mają one bowiem stosunkowo niski indeks glikemiczny. Według naukowców posiadają też właściwości obniżające ryzyko chorób serca. Zjedzenie pół szklanki warzyw strączkowych dziennie obniży poziom złego cholesterolu. Ponadto regularne spożywanie ich nasion zalecane jest w profilaktyce i leczeniu otyłości, miażdżycy i nadciśnienia. Warzywa strączkowe powinny znaleźć się również w diecie sportowców. Dzięki dużej zawartości białka, dania przygotowane na bazie nasion, szybko pomagają budować masę mięśniową oraz skutecznie zwiększają siły i wydolność naszego organizmu.
W galerii poniżej poznasz właściwości najpopularniejszych roślin strączowych w naszych kuchniach i sprawdzone przepisy na nie.