Głóg: co można zrobić z owoców głogu? Przepisy na przetwory z głogu
2021-09-09
15:58
Nalewka z głogu jest dobrze znana, jednak z owoców głogu można zrobić dużo więcej. Pyszne przetwory, herbaty i napary głogowe są korzystne dla zdrowia. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z głogu.
Spis treści
Przetwory z głogu:
Nalewka z głogu to pyszny trunek, podobnie jak głogowy likier. Jednak sa to produkty na bazie alkoholu, wiec nie dla każdego. Ale z głogu można przygotować pyszny też dżem lub sok. Świetnie smakuje również herbata i napar z jego owoców.
- Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod przykryciem. Po upływie 12 godzin owoce powinny już być miękkie. Rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie gorący dżem wkładamy do sterylnych słoików i od razu zakręcamy.
- Napar z głogu jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie oraz narzekającym na bóle stawów i reumatyzm. Aby go przygotować, potrzebujemy suszonych kwiatów głogu. Rozdrabniamy je i zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy 2 razy dziennie.
Galeria: Smaczne leki z bożej apteki
- Herbatka z głogu ma działanie przeciwastmatyczne. Aby ją zrobić, należy wymieszać 20 g ziela tymianku i 30 g ziela (kwiatów z liściem) głogu jednoszyjkowego, łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut pod przykryciem, odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
- Aby zrobić sok z głogu w pełni dojrzałe owoce głogu umyć, usunąć z nich pestki, odwirować w sokowirówce, osłodzić miodem i od razu pić - 2 razy dziennie po pół szklanki. Nie przechowywać, bo szybko fermentuje. Tak przyrządzony sok pomaga oczyścić nerki, pozbyć się piasku, kamieni.
Nalewki domowe