Nalewka z głogu: przepis na nalewkę korzystną dla układu krążenia
2021-08-31
średni
20 min
4
Nalewka z głogu słynie ze swoich właściwości leczniczych. Nadciśnienie, problemy sercowe, problemy ze snem - przy takich dolegliwościach głogowa nalewka bywa bardzo pomocna. Jak ją zrobić? Jakich składników użyć? Sprawdź nasz przepis na domową nalewkę z głogu.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych owoców głogu (lub 0,5 kg suszonych)
- 2 litry wódki
- 50 g suszonych śliwek (bez pestek)
- pół laski wanilii
- 10 g rodzynek
- 200 g miodu
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Głóg, śliwki, rodzynki i wanilię rozgniatamy i umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy wódką i odstawiamy na 5-6 tygodni.
- Po tym czasie całość należy przecedzić. Odsączamy zatem zgniecione owoce, a przefiltrowaną nalewkę odstawiamy w drugim naczyniu.
- Przygotowujemy wkład, łącząc wodę, miód i sok z 1 cytryny. Syrop mieszamy i dodajemy do uprzednio przefiltrowanego alkoholu.
- Po połączeniu się składników zlewamy płyn do butelek i czekamy, aż całość się przegryzie. Minimalny czas, by nalewka z głogu była gotowa do użycia, to ok. 3 miesięcy. Jednak im dłużej czekamy, tym nalewka smaczniejsza!
Nalewki domowe