Filety z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-cytrynowym. Szybki obiad, który poprawia humor

2023-01-20 10:34

Ten przepis przypadnie do smaku tym, którzy szukają przepisu na filety z kurczaka na obiad inaczej. Przygotowanie filetów z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-cytrynowym jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Danie jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Warto skorzystać z tego przepisu i podać kurczaka w tej wersji nawet dziś.

Filety z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-cytrynowym
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić filety z kurczaka w kremowym sosie?
  2. Przepis na filety z kurczaka w kremowym sosie
  3. Jak wzbogacić filety z kurczaka w kremowym sosie?
  4. Kiedy podawać filety z kurczaka w kremowym sosie?
  5. Z czym podawać filety z kurczaka w kremowym sosie?
  6. Przepis na filety z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-cytrynowym – krok po kroku

Jak zrobić filety z kurczaka w kremowym sosie?

Przyrządzenie fileta z kurczaka na obiad zaczyna się do pokrojenia warzyw, czyli cebuli, papryki i czosnku. Następnie doprawione solą i pieprzem filety z kurczaka smaży się na patelni. Usmażone mięso należy przełożyć na deskę lub talerz i na tej samej patelni usmażyć warzywa. Kiedy warzywa staną się miękkie, należy wlać bulion drobiowy wymieszany z mąką kukurydzianą i doprawić kurkumą. Następnie wlewa się mleczko kokosowe, sok z cytryny i śmietanę. Do sosu wkłada się usmażone wcześniej filety z kurczaka i całość gotuje około 5 minut. Danie jest gotowe.

Przepis na filety z kurczaka w kremowym sosie

  • To łatwy i sprawdzony przepis na filet z kurczaka na obiad. Potrawę pełną smaków i aromatów robi się w kilku krokach.
  • To szybki przepis na kurczaka w sosie. Obiad robi się w pół godziny.
  • Lista składników może wydać się długa, jednak wszystkie produkty są przez cały rok dostępne.
  • Sok z cytryny można zamienić na sok z limonki.
  • Czerwoną paprykę zastąpi żółta, zielona lub pomarańczowa.
  • Sprawdzi się nie tylko zwykła cebula, ale i czerwona, szalotka, dymka lub por.
  • Bulion drobiowy można zamienić na wywar warzywny.

Jak wzbogacić filety z kurczaka w kremowym sosie?

To pyszne danie obiadowe można wzbogać, dodając różne składniki, które podkręcą jego smak:

  • wiórki kokosowe
  • drobno posiekana papryczka chili
  • ostra musztarda
  • posiekany koperek lub szczypiorek
  • suszone pomidory w oleju
  • różne warzywa jak cukinia, marchewka, zielona lub żółta fasolka szparagowa czy świeży szpinakiem
  • pokrojone w kostkę tofu
  • orzeszki ziemne lub nerkowce

Kiedy podawać filety z kurczaka w kremowym sosie?

Przepis na filety z kurczaka w sosie kokosowo-cytrynowym jest uniwersalny i można z niego korzystać przez cały rok. To najlepsza odpowiedź na pytanie, co można zrobić z fileta z kurczaka na szybko. Dzięki temu, że potrawę robi się ekspresowo i składniki są zawsze w sklepach, będzie smakować bez względu na pogodę za oknem. To pomysł na obiad w tygodniu i uroczystość rodzinną. Danie można przygotować na inne okazje i święta. To również świetny pomysł na jedzenie na wynos do pracy.

Z czym podawać filety z kurczaka w kremowym sosie?

Przepyszne i aromatyczne filety z kurczaka w sosie świetnie smakują z różnymi dodatkami. Można zaserwować do nich ryż, ulubioną kaszę czy drobny makaron. Sprawdzą się też gotowane lub pieczone ziemniaki. Warto pamiętać o surówce lub kolorowej sałacie z lekkim dressingiem.

Przepis na filety z kurczaka w kremowym sosie kokosowo-cytrynowym – krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

składniki:

  • 800 g piersi kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kurczaka, aż zacznie się rumienić (około 8 minut na każdą stronę). Usmażonego kurczaka przełożyć na deskę.

3. Na tę samo patelnię przełożyć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, często mieszając.

4. Bulion wymieszać z mąką kukurydzianą i wlać na patelnię. Zagotować i doprawić kurkumą. Wymieszać i gotować, aż sos zacznie gęstnieć.

5. Wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć usmażonego kurczaka. Gotować na małym ogniu 5 minut.

6. Podawać posypane natką pietruszki.

Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem