Dzikie rośliny jadalne: 5 zasad zbierania

2016-10-11 10:27

W sklepach coraz trudniej dostać produkty, które nie są zmodyfikowane lub nie zawierają pestycydów i innych, szkodliwych substancji. Dlatego warto powrócić do korzeni i skorzystać z tego, co oferuje nam matka natura, czyli z dziko rosnących roślin jadalnych. Rosną wokół nas bez ingerencji człowieka. Zanim jednak zaczniemy zbierać dzikie rośliny jadalne, warto poznać kilka najważniejszych zasad odnośnie ich gromadzenia.

Dzikie rośliny jadalne: 5 zasad zbierania
Autor: materiały prasowe Wydawnictwo Vivante Książka "Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących", której autorem jest Sergei Boutenko

Przygoda z dziką roślinnością może okazać się naprawdę niezwykle fascynująca. Ale zanim zbierzemy dzikie rośliny jadalne i  zjemy je - warto poznać zasady ich zbierania. Przestrzegaj tych 5 zasad a zbieranie dzikich roślin okaże się czystą, codzienna przyjemnością. A w dodatku niezwykle zdrową!

Nie jedz, jeśli nie wiesz, co to jest – brzmi banalnie, ale jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia pokarmowego jest fakt, że ludzie po prostu zjadają rośliny, których nie potrafili zidentyfikować. A przecież nie wszystkie dzikie rośliny są jadalne! Dlatego najpierw dokładnie upewnij się z czym masz do czynienia, a jeśli nie zidentyfikujesz danej rośliny, po prostu jej nie jedz.

Zaangażuj zmysły –Jeśli włączysz wszystkie zmysły, uda ci się lepiej określić czy dana roślina nadaje się do zjedzenia. W ten sposób zmniejszysz również ryzyko wystąpienia alergii lub zatrucia. Dlatego przyglądaj się otoczeniu – zwracaj uwagę na rośliny, które wydają się bardziej łagodne od pozostałych, dotykaj rośliny – pozwoli ci to określić czy będzie ona przyjemna w konsumpcji, wąchaj rośliny – nieprzyjemna woń może świadczyć o toksyczności, słuchaj otoczenia – niektóre jadalne rośliny mogą sugerować to wydawanymi odgłosami, np. grzechotaniem, próbuj tylko małe ilości – jeśli próbujesz coś po raz pierwszy najlepiej rozetrzyj to na wardze lub pod językiem, jeśli są trujące oba te wrażliwe miejsca zaalarmują cię o tym.

Małe porcje – testuj każdą zebraną roślinę, zaczynaj od małych porcji nawet, jeśli wiele ekspertów potwierdzi, że roślina jest w 100% jadalna. Każdy organizm jest inny i trudno przewidzieć indywidualną reakcję.

Nie mieszaj chwastów – do diety wprowadzaj rośliny pojedynczo tak, abyś był w stanie określić, które wywołują np. reakcję alergiczną i mógł wykluczyć je z menu.

Edukuj się – tylko ciągłe pogłębianie wiedzy pozwoli ci uniknąć przykrych sytuacji związanych ze zjedzeniem niewłaściwej rośliny. Czytaj książki i uczęszczaj na fachowe warsztaty dotyczące dzikich roślin a z pewnością wyjdzie ci to na zdrowie.

Informacje pochodzą z książki "Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących", której autorem jest Sergei Boutenko

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?

Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie