Dzień Pikantnych Potraw - dlaczego warto go obchodzić? Czemu jedzenie pikantnych potraw poprawia samopoczucie?

2017-01-16 13:10

Dzień Pikantnych Potraw, przypadający 16 stycznia, zachęca do jedzenia ostrych dań. Sprawdź, dlaczego pikantne jedzenie jest zdrowe, a w dodatku poprawia humor.  

dzien_pikantnych_potraw_dlaczego_warto.jpg
Autor: photos.com Pikantne dodatki do jedzenia - takie jak chilli, papryka, pieprz i curry - poprawiają krążenie, trawienie i humor. Warto po nie sięgać w zimowe dni.

Spis treści

  1. Ostre jedzenie - smaczne i rozgrzewające
  2. Chilli
  3. Curry
  4. Pieprz
  5. Papryka

Ostre jedzenie - smaczne i rozgrzewające

Ostre dodatki takie jak pieprz (we wszystkich kolorach) papryka ostra i łagodniejsza, chili, sos Tabasco czy curry sprawiają, że nawet najbanalniejsze potrawy zyskują na smaku i aromacie.

Podczas jesiennych i zimowych chłodów chętnie sięgamy po ostro przyprawione jedzenie, bo wyraźnie czujemy, że nas ono rozgrzewa. Po zjedzeniu tak przyprawionych potraw jesteśmy nie tylko rozgrzani, ale także naładowani energią. Więcej też pijemy - a to korzystne dla naszego organizmu - bo wysusza nas nie tylko upał, ale i mróz i działające wtedy bezustannie ogrzewanie. Pikantne potrawy rzadko tuczą - bo nakładamy ich na talerz mniej, a jeśli są bardzo ostre - szybciej się nimi nasycamy.

Poza tym substancje chemiczne zawarte w niektórych ostrych przyprawach - np. kapsaicyna, którą zawierają pikantne papryczki - przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii. Kapsaicynę  stosuje się w medycynie jako środek rozgrzewający i przeciwbólowy. A jej korzystny wpływ na trawienie to efekt tego, że pobudza serce do szybszej pracy. Pikantne przyprawy wzmagają też produkcję kwasu solnego w żołądku, przez co przyśpieszają trawienie. 

Pikantne potrawy źródłem zdrowia!

Chilli

poprawia stan systemu krwionośnego - zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie ze skrzepami krwi;

obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) - przez co zapobiega zawałom;

jest bogate w witaminy A i C, wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych;

naukowcy sugerują także, że potrawy z chili są w stanie obniżyć ciśnienie krwi;

pomaga na przeziębienie i grypę - działa napotnie i odtyka nos;

ułatwia  oddychanie osobom cierpiącym na astmę i infekcje płuc;  

poprawia humor - bo zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu;

Curry

kapsaicyna, którą zawierają potrawy z chili i curry, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów  - ta substancja spowalnia rozwój komórek rakowych, a czasem powoduje nawet ich obumieranie;

kapsaicyna może być pomocna w leczeniu wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka!

Pieprz

pieprz czarny (zmieszany w niewielkiej ilości z cynamonem) może być stosowany do zmniejszania bólów migrenowych; 

wódka z pieprzem  pomaga na niestrawność i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego - obstrukcję, nudności;

 wywar z pieprzu pomocny jest przy zbijaniu gorączki;

pomaga w walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem; 

łagodzi objawy wzdęć; 

działa moczopędnie;

Papryka

substancje czynne zawarte w papryce działają lekko diuretyczne - przyspieszają wydalanie płynów z organizmu - co wpływa na obniżenie ciśnienie krwi;

są też pomocne w leczeniu schorzeń układu trawiennego - przyspieszają wydzielanie soków trawiennych, łagodzą wzdęcia i zapobiegają obstrukcjom (papryka mielona działa mocniej niż świeża);

poprawia apetyt, bo pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych;

powoduje wzrost temperatury ciała, wzmaga się aktywność wydzielania gruczołów potowych i łojowych, czyli po prostu - rozgrzewa;