Drugie życie wczorajszych frytek: 4 triki jak wykorzystać frytki z poprzedniego dnia
Frytki, podobnie jak tłuczone lub pieczone ziemniaki pasują do wszystkiego. Czasem jednak przesadzimy z ilością smażonych frytek. Przecenimy apetyt rodziny lub gości i zostajemy z niedojedzonymi frytkami. Na drugi dzień niestety nie są już tak smaczne. Wczoraj chrupiące, dzisiaj frytki są rozmoknięte i wiotkie. Czy wyrzucać? Absolutnie nie! Frytki z poprzedniego dnia można odgrzać. Ale trzeba wiedzieć jak i my wam w tym pomożemy. Oto kilka sprytnych trików na smaczne dania z wczorajszych frytek.
Spis treści
- Nigdy nie używaj mikrofali
- Bierz się za patelnię
- Używaj piekarnika
- Wypróbuj opiekacz
- Posiekaj i dodaj
- Ważne ostrzeżenie
Nigdy nie używaj mikrofali
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie mikrofal. Mikrofale wprawiają cząsteczki w wnętrzu frytki w drgania rotacyjne. Rośnie energia termiczna, czyli temperatura. To powoduje, że we wnętrzu frytki zaczyna się intensywne gotowanie, a na skutek tego parowanie. W wyniku tego procesu frytki stają się gorące, ale rozmoknięte i wiotkie, a ich końce przypalone. W smaku wydają się zjełczałe na skutek rozkładu drobin oleju na ich powierzchni. Oleju w którym się smażyły. Jeśli spróbujesz odgrzać frytki w mikrofalówce to na pewno wylądują w śmieciach.
Jak zatem sobie radzić? Najlepsze są tradycyjne, sprawdzone metody. Czyli wysoka temperatura i trochę czasu.
Bierz się za patelnię
Nie ma lepszego sposobu na odgrzanie wczorajszych frytek, jak stara dobra patelnia.
Frytki odgrzewamy na gorącej patelni lekko natłuszczonej. Najlepsza jest żeliwna patelnia lub inna z grubym dnem. Jak to zrobić?
Patelnię postaw na średnim ogniu i poczekaj, aż będzie bardzo gorąca.
Dodaj na patelnię 1-2 łyżeczki oleju lub mieszanki oleju i masła lub oliwy. Frytki zazwyczaj nasączone są wystarczającą ilością tłuszczu w którym się smażyły. Jednak aby przywrócić im kruchość i chrupkość należy dodać nieco tłuszczu. Wystarczy nawet za pomocą pędzla posmarować patelnię olejem lub spryskać olejem w sprayu.
Ułóż frytki. Frytki muszą leżeć swobodnie, aby nie gotowały się na parze, która pod wpływem ciepła uwolni się z podgrzewanych ziemniaków.
W trakcie smażenia frytki kilka razy zamieszaj i obróć, aby ładnie zrumieniły się z każdej strony.
Frytki zdejmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Teraz możesz frytki posolić i popieprzyć, albo oprószyć parmezanem.
Używaj piekarnika
Piekarnik najlepiej się sprawdza, jeśli chcesz odgrzać więcej niż 1 porcję frytek. Przy okazji jest nieco mniej bałaganu i uciążliwych zapachów.
Potrzebujesz jedynie dobrej jakości blachę do pieczenia i trochę czasu.
Blachę wyłóż folią aluminiową, spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj za pomocą pędzla.
Blachę należy włożyć do piekarnika i włączyć ogrzewanie. Temperatura powinna być wysoka od 200°C do 220°C w zależności od rodzaju piekarnika. Grzanie włączyć w trybie góra i dół. Termoobiegu nie warto włączać, bo wysuszy frytki i przypali ich końce.
Gdy blacha jest już gorąca, wyjmij ją, ułóż cienką warstwę frytek i ponownie wsuń do pieca.
Pieczenie 1 porcji zajmie ci 3-5 minut, 2 lub 3 porcji 7-10 minut. W połowie czasu pieczenia warto frytki przewrócić na druga stronę.
W ten sposób możesz odgrzać frytki każdego kształtu i rodzaju. To naprawdę sprytny trik!
Gdy wyjmiesz frytki z piekarnika oprósz je czosnkiem w proszku i ostrą papryką oraz solą. Przekąska gotowa!
Wypróbuj opiekacz
Wypróbuj również wszelkiego rodzaju opiekacze do sandwiczy, gofrownice i grille kontaktowe. Tutaj nie należy obawiać się grubej warstwy frytek. Nawet im więcej, tym lepiej.
Zamykany opiekacz ogrzewa frytki z dwóch stron. Dzięki temu rozmiękłe i wiotkie ziemniaki zamieniają się w chrupiący ziemniaczany placek. Po prostu palce lizać.
Posiekaj i dodaj
Niektórzy wczorajsze frytki dodają do omletu w stylu hiszpańskiej tortilli. Frytki należy pokroić dość drobno, zrumienić na patelni razem z pokrojonym boczkiem lub szynką. Na koniec zalać mieszaniną jajek i mleka lub śmietany. Gotowe!
Wczorajsze frytki po pokrojeniu można również dodać do warzywnych zapiekanek. Nie wyrzucaj, eksperymentuj!
Wypróbuj: Przepis na omlet z ziemniakami w hiszpańskim stylu
Ważne ostrzeżenie
Frytki domowe, nawet te mrożone, ale smażone w domu, nadają się do wszelkich kulinarnych eksperymentów. Domowe frytki, wiejskie ziemniaczki, talarki i spiralki możesz śmiało odgrzewać według wyżej zamieszczonych porad. Ale nie frytki fast-foodu.
Frytki z fast-foodu z niewiadomych względów następnego dnia nie nadają się do odgrzewania.
Zobacz: Jak zrobić domowe frytki!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska