Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

2016-08-19 11:11

Zielone warzywa zawierają jeden podstawowy składnik, dzięki któremu są wyjątkowe – chlorofil. Jest to pigment, który przetwarza światło słoneczne w węglowodany, czyli cukry roślinne i skrobię. Warzywa w tym kolorze mają też w swoim składzie minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść zielone warzywa.

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Autor: pixabay.com Zielone warzywa - dlaczego są dobre dla zdrowia?

Spis treści

  1. Witaminy i minerały - dlaczego są ważne
  2. Chlorofil
  3. Witamina A
  4. Witamina C
  5. Witamina E
  6. Witamina K
  7. Magnez
  8. Żelazo

Witaminy i minerały - dlaczego są ważne

Zielone warzywa liściaste to najbogatsze źródła całego zestawu witamin, a szczególnie A, C i E i K, błonnika, magnezu oraz żelaza. Witaminy A, C i E, stanowią zestaw najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Pełnią one rolę ochronną przed nadmiarem wolnych rodników – odpowiedzialnych za szybsze procesy starzenia oraz działanie rakotwórcze.

Należy pamiętać, że warzywa zielone, gotowane w wodzie tracą wiele ważnych składników. Polecamy zatem zjadanie surówek przyrządzonych ze świeżych, zielonych warzyw. Należą do nich: koper, szpinak, brukselka, kapusta pekińska, natka pietruszki i selera, brokuły oraz botwina.

Chlorofil

Oczyszcza układ pokarmowy i wydalniczy, poprawia obraz krwi oraz unieszkodliwia toksyny. Niezwykle sprzyja wątrobie. Przy problemach z przykrym zapachem, pomaga, gdyż zmniejsza lub całkowicie usuwa zapach ciała. Działa przeciwzapalnie. Leczy żylaki. Leczy objawy wywołane przez wrzody układu pokarmowego. Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne, zwiększa krzepliwość krwi oraz wzmacnia układ naczyniowy. Niszczy również bakterie w ranach.

Witamina A

Witamina antynowotworowa. Nie na darmo stoi na czele „alfabetu witaminowego”. Jest ona odpowiedzialna za większość funkcji naszego organizmu. Bierze również udział w procesie widzenia. Obniża cholesterol i korzystnie wpływa na serce. Zwiększa odporność naszego organizmu oraz usuwa wolne rodniki (przez co nazywana jest witaminą antynowotworową). Jest to również witamina wzrostu, między innymi odpowiada za porost włosów i kości.

Witamina C

Dzięki niej uświadomiono sobie, jak wielką rolę odgrywają witaminy w życiu człowieka. Łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Odgrywa wielką rolę we wchłanianiu mikro i makro elementów. Wzmacnia system immunologiczny oraz zwiększa odporność na choroby zakaźne. Polepsza sprawność fizyczną. Działa przeciwalergicznie i przyśpiesza gojenie się ran. Tworzy kolagen, chrząstki i kości.

Witamina E

Ma działanie przeciw utleniające. Zapobiega miażdżycy i hamuje procesy starzenia się komórek. Witamina podawana wraz ze związkami cynku pobudza aktywność seksualną u kobiet i mężczyzn.

Witamina K

Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, gdyż jest ona niezbędna w budowie białek odpowiedzialnych za tę czynność. Zapobiega łamaniu się kości i krwotokom.  

Magnez

Dorosły człowiek potrzebuje dziennie ok. 18 mg żelaza. Odpowiada ono za prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej. Utrzymuje prawidłowy rytm serca. Usuwa zmęczenie. Zapobiega nadciśnieniu, skurczom oraz odkładaniu się cholesterolu. Obniża ryzyko zawału. Również wzmacnia układ odpornościowy i bierze udział w wytwarzaniu insuliny. Brak magnezu może pogłębić stany depresyjne.

Żelazo

Jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i zachowania odporności. Chroni przed wolnymi rodnikami. Jest niezbędnym składnikiem w procesie dostarczania tlenu do komórek i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wątroby.