Czym zastąpić chleb? 8 smacznych i zdrowych zamienników pieczywa
Chleb je się na całym świecie. Według badań archeologów i historyków pierwsze bochenki wypiekano już 30 tys. lat temu. Jednak coraz więcej osób świadomie rezygnuje z regularnego spożywania pieczywa. Co więc jeść zamiast chleba, aby było smacznie i zdrowo?
Spis treści
- Dlaczego rezygnujemy z pieczywa?
- Czy chleb jest zdrowy?
- Zamienniki chleba
- Zdrowe domowe chleby
- Pieczywo bezglutenowe
- Pieczywo chrupkie
- Płatki śniadaniowe
- Razowe muffiny
- Tortille gryczane
- Wafle
- Warzywa zamiast chleba
Dlaczego rezygnujemy z pieczywa?
Wiele osób świadomie ogranicza spożycie pieczywa na co dzień. Niektórzy przechodzą na diety, w których chleb jest produktem zabronionym. Inni muszą się z nim pożegnać ze względów zdrowotnych. Do najczęstszych powodów można zaliczyć:
- diety odchudzające, które mają na celu ograniczenie spożywanych kalorii
- zbyt duży poziom cukru we krwi, czyli ograniczenie węglowodanów
- alergia lub nietolerancja glutenu, który jest w pszenicy, życie, orkiszu, jęczmieniu
- diety, w których jedzenie pieczywa jest zabronione
- spadek nastroju i koncentracji
Czy chleb jest zdrowy?
Wszystko zależy od tego, z jakich składników chleb został zrobiony i w jakiej ilości jest spożywany. Nadmiar wpływa na podwyższenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II, osteoporozę oraz może przyczynić się do otyłość. Chleby i bułki, które produkowane są ze zbóż zawierających gluten, nie są wskazane dla osób zmagających się z celiakią i nietolerujących białka pszennego. Bez względu na rodzaj chleba zawsze należy zapoznać się z jego składem. Zdarza się, że pieczywo zawiera wzmacniacze smaku, cukier oraz inne niekoniecznie zdrowe dodatki.
Jeżeli pieczywo je się w ograniczonych ilościach, może dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji odżywczych. Chleb jest bogaty w dodające energii węglowodany złożone oraz białko roślinne. To dobre źródło witamin z grupy B, selenu, potasu, żelaza i wapnia.
Zamienniki chleba
Według naukowców najlepszym rozwiązaniem dla zdrowia jest spożywanie dwóch kromek pełnoziarnistego chleba dziennie. Pieczywo z pełnego ziarna, z mieszanek różnych mąk, z dodatkiem nasion, orzechów czy błonnika nasyci i dostarczy witamin oraz minerałów. Jakimi jeszcze produktami można zastąpić chleb?
Zdrowe domowe chleby
Sporo osób piecze chleb w domu. Domowe pieczywo robi się prosto, pysznie smakuje i jest sycące. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na zdrowe chleby, które piecze się z mąki pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej. Nie ma w nich żadnych budzących wątpliwości składników, cukru czy ulepszaczy smaku. Dużą zaletą domowych wypieków jest to, że można do nich dodać najróżniejsze składniki podkręcające smak. Pieczywo wzbogacą płatki owsiane, otręby, pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane lub chia, sezam, orzechy czy suszone owoce. Można też upiec chleb, który składa się z samych ziaren i zawiera bardzo mało węglowodanów. Przykładem może być keto chleb. Jest wskazany na diecie ketogenicznej.
Pieczywo bezglutenowe
To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chorują na celiakię, mają alergię na gluten lub świadomie go ograniczają. Ten rodzaj pieczywa piecze się z mąk bez glutenu. Wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, jaglaną ryżową lub gryczaną. Na rynku dostępne są także chleby z mieszanek mąk bezglutenowych, pieczywo chrupkie, a nawet pełnoziarniste. Chleb bezglutenowy można bez problemu zrobić w domu lub kupić w sklepie lub piekarni.
Pieczywo chrupkie
Chrupki chleb to znany i lubiany zamiennik, których pochodzi ze Skandynawii. Produkowany jest głównie z żyta. W składzie znajdują się też nasiona, otręby i inne zboża. Jest bogaty w błonnik, który daje uczucie sytości. Pieczywo chrupie jest niskokaloryczne i zawiera mało cukru.
Z czym podawać pieczywo chrupkie? Ten typ chleba można jeść tak samo jak tradycyjny. Dwie kromki żytniego chleba chrupkiego pysznie smakują z białym serem i warzywami.
Płatki śniadaniowe
Zwykłe kanapki z chleba można z łatwością zastąpić, zamieniając je na płatki śniadaniowe. Ugotowane na mleku krowim lub roślinnym czy wodzie nasycą, dostarczą witamin i niezbędnej o poranku energii. Pyszne śniadanie można zrobić z płatków owsianych, gryczanych, ryżowych, orkiszowych czy jęczmiennych. Śniadanie wzbogaci dodatek świeżych i suszonych owoców, orzechów czy kakao.
Razowe muffiny
Zamiast gotowego chleba można samodzielnie upiec pyszne muffiny z mąki razowej. Na długo zapewnią uczucie sytości. Można je też zabrać ze sobą na wynos i zjeść na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Muffiny razowe wzbogaci dodatek oliwek, suszonych pomidorów, świeżych i suszonych ziół czy ser feta.
Tortille gryczane
Sycące i pełne składników odżywczych tortille, które robi się z mąki gryczanej, bardzo dobrze zastąpią chleb. Pysznie smakują roladki z tortilli, w których środku można zmieścić różne pyszności jak wędzone ryby, wędliny czy kolorowe warzywa.
Wafle
Pieczywo można zastąpić waflami kukurydzianymi, ryżowymi lub jaglanymi. Chociaż są to produkty przetworzone, od czasu do czasu mogą być świetnym zamiennikiem kromek chleba. Mają mało kalorii i są dość sycące. Kanapki z waflami przyjemnie chrupią i są ciekawą odmianą raz na jakiś czas.
Warzywa zamiast chleba
Szybka utrata wagi ciała łączy się ze zmianą odżywiania, więc dużo osób świadomie rezygnuje z jedzenia chleba. W ten sposób redukują spożycie węglowodanów do absolutnego minimum. Zamiast chleba można jeść warzywa, które nie tylko świetnie go zastąpią, ale i dostarczą porcję witamin i mikroelementów.
Świeże warzywa pokrojone w słupki pysznie smakują z lekkimi dipami przygotowanymi na bazie naturalnego jogurtu. Sprawdzą się marchewki, pomidory, papryka, rzodkiewki, cykoria czy ogórki. Warzywa można też podać na ciepło na obiad. Jest to szczególnie ważne w dietach odchudzających, których skutkiem ubocznym jest wyziębienie organizmu. Rozgrzewające i pyszne dania można zrobić z warzyw korzeniowych jak marchew, pietruszka, buraki czy bataty. Z kalafiora można zrobić oryginalną pizzę na warzywnym cieście.