Keto chleb majonezowy. Prosty przepis na domowe pieczywo bez węglowodanów

keto chleb na majonezie
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
12

Przepis na ten pyszny chleb na pewno przypadnie do gustu osobom, które są na diecie ketogenicznej. To chleb bezglutenowy bez mąki pszennej i drożdży. Jest miękki, puszysty i wilgotny. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Oto łatwy i szybki przepis na ketogeniczny chleb na bazie majonezu.

Jak zastąpić chleb w diecie keto

Dieta keto polega na wyeliminowaniu z jadłospisu węglowodanów. Czy więc na diecie keto można jeść chleb? Produkty, z których powinno się zrezygnować, to właśnie pieczywo. Czym je zastąpić? Zamiast chleba pszennego można jeść sery i jajka. Jednak ci, którym brakuje tradycyjnych kanapek, w łatwy sposób mogą samodzielnie upiec alternatywną wersję pieczywa. Jednym z przykładów jest właśnie ten keto chleb na majonezie. Jest miękki i zawiera bardzo mało węglowodanów.

Czy chleb majonezowy jest zdrowy?

Keto chleb z majonezem to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy są nie tylko na diecie ketogenicznej. Bez obaw mogą spożywać go osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej i zmagające się z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Ile kalorii ma chleb majonezowy? Porcja keto chleba o wadze 100 g to niewiele poniżej 300 kcal. Wartość energetyczna jednej kromki tego majonezowego pieczywa wynosi 99 kcal.

Przepis na chleb keto z majonezem

  • Przepis jest łatwy. Składa się z kilku prostych kroków.
  • To szybki przepis na keto chleb. Przygotowanie zajmuje około 15 minut, odpoczywanie ciasta to 30 minut, a pieczenie wynosi 40 minut.
  • Chleb ketogeniczny składa się z kilku tanich składników. Większość z nich dostępna jest w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
  • Pieczywo najlepiej upiec w kwadratowej formie o wymiarach 15 cm x 15 cm lub tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Chlebek majonezowy pysznie smakuje jako baza do kanapek. Równie dobry jest też sam bez żadnych dodatków.

SKŁADNIKI

  • 230 g majonezu
  • 8 jajek
  • 30 g mielonej łuski babki płesznik
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 gramów mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i dodać majonez. Zmiksować.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać mąkę kokosową, mąkę migdałową i łuski babki płesznik oraz proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Masę odstawić na 30 minut.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie lub kolację.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Szulc-Górska
więcej