Keto chleb majonezowy. Prosty przepis na domowe pieczywo bez węglowodanów
Przepis na ten pyszny chleb na pewno przypadnie do gustu osobom, które są na diecie ketogenicznej. To chleb bezglutenowy bez mąki pszennej i drożdży. Jest miękki, puszysty i wilgotny. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Oto łatwy i szybki przepis na ketogeniczny chleb na bazie majonezu.
Jak zastąpić chleb w diecie keto
Dieta keto polega na wyeliminowaniu z jadłospisu węglowodanów. Czy więc na diecie keto można jeść chleb? Produkty, z których powinno się zrezygnować, to właśnie pieczywo. Czym je zastąpić? Zamiast chleba pszennego można jeść sery i jajka. Jednak ci, którym brakuje tradycyjnych kanapek, w łatwy sposób mogą samodzielnie upiec alternatywną wersję pieczywa. Jednym z przykładów jest właśnie ten keto chleb na majonezie. Jest miękki i zawiera bardzo mało węglowodanów.
Czy chleb majonezowy jest zdrowy?
Keto chleb z majonezem to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy są nie tylko na diecie ketogenicznej. Bez obaw mogą spożywać go osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej i zmagające się z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Ile kalorii ma chleb majonezowy? Porcja keto chleba o wadze 100 g to niewiele poniżej 300 kcal. Wartość energetyczna jednej kromki tego majonezowego pieczywa wynosi 99 kcal.
Przepis na chleb keto z majonezem
- Przepis jest łatwy. Składa się z kilku prostych kroków.
- To szybki przepis na keto chleb. Przygotowanie zajmuje około 15 minut, odpoczywanie ciasta to 30 minut, a pieczenie wynosi 40 minut.
- Chleb ketogeniczny składa się z kilku tanich składników. Większość z nich dostępna jest w hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
- Pieczywo najlepiej upiec w kwadratowej formie o wymiarach 15 cm x 15 cm lub tortownicy o średnicy 20 cm.
- Chlebek majonezowy pysznie smakuje jako baza do kanapek. Równie dobry jest też sam bez żadnych dodatków.
SKŁADNIKI
- 230 g majonezu
- 8 jajek
- 30 g mielonej łuski babki płesznik
- 30 g mąki kokosowej
- 30 gramów mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski i dodać majonez. Zmiksować.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawać mąkę kokosową, mąkę migdałową i łuski babki płesznik oraz proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Masę odstawić na 30 minut.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie lub kolację.