Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy
Domowy chleb z ziemniakami to przepis bezglutenowy, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza kuchni nudnej i pozbawionej smaku. Wypróbuj ten przepis, a się przekonasz.
Najlepiej wykorzystać ziemniaki gotowane dzień wcześniej (na przykład pozostałe z obiadu). Muszą być dobrze odparowane i wystudzone. Możesz je przygotować w malakserze lub za pomocą ręcznej praski do ziemniaków.
Przepis profesjonalnej dietetyczki: Agaty Lewandowskiej pochodzi z książki "POLSKA KUCHNIA BEZGLUTENOWA" Wydawnictwo RM 2016
Zobacz też:
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
SKŁADNIKI
- NA 2 FORMY 25 x 12 cm
- 400 g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczywa
- 100 g bezglutenowej mąki gryczanej
- 250 g przetartych, gotowanych ziemniaków
- 300-330 g wody
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 8-9 g soli
- 3-4 g cukru
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)
- masło i bezglutenowa bułka tarta do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wkrusz do małej miseczki, posyp cukrem i dodaj łyżkę letniej wody. Lekko rozmieszaj.
- Bezglutenową mąkę do pieczywa i gryczaną wymieszaj z solą i przesyp do miski. Utwórz dłonią zagłębienie w mące i wbij jajko.
- Dodaj drożdże i pozostałe składniki, a następnie zagnieć dość zbite elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche (na dnie miski podczas wyrabiania zostaje wtedy dużo suchej mąki), dodaj trochę wody.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, by wyrosło.
- Dwie średniej wielkości foremki do keksów wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Podziel ciasto na dwie równe części, przełóż do foremek i przykryj bawełnianymi ściereczkami. Odstaw do wyrośnięcia (chleby powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
- Nagrzej piekarnik do 220
o C i piecz bochenki 9-10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200o C i dopiekaj jeszcze około pół godziny. Chleb będzie gotowy, gdy zrumieni się na wierzchu, a brzegi będą odstawać od ścianek brytfanki. Upieczone bochenki przestudź na kratce kuchennej.