Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy

2021-03-29
Agata Lewandowska
Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy
Autor: Shutterstock Domowy chleb z ziemniakami - bez glutenu
łatwy
50 min
4

Domowy chleb z ziemniakami to przepis bezglutenowy, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza kuchni nudnej i pozbawionej smaku. Wypróbuj ten przepis, a się przekonasz.

Najlepiej wykorzystać ziemniaki gotowane dzień wcześniej (na przykład pozostałe z obiadu). Muszą być dobrze odparowane i wystudzone. Możesz je przygotować w malakserze lub za pomocą ręcznej praski do ziemniaków.

Przepis profesjonalnej dietetyczki: Agaty Lewandowskiej pochodzi z książki "POLSKA KUCHNIA BEZGLUTENOWA" Wydawnictwo RM 2016

 

SKŁADNIKI

  • NA 2 FORMY 25 x 12 cm
  • 400 g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczywa
  • 100 g bezglutenowej mąki gryczanej
  • 250 g przetartych, gotowanych ziemniaków
  • 300-330 g wody
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 8-9 g soli
  • 3-4 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)
  • masło i bezglutenowa bułka tarta do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wkrusz do małej miseczki, posyp cukrem i dodaj łyżkę letniej wody. Lekko rozmieszaj.
  • Bezglutenową mąkę do pieczywa i gryczaną wymieszaj z solą i przesyp do miski. Utwórz dłonią zagłębienie w mące i wbij jajko.
  • Dodaj drożdże i pozostałe składniki, a następnie zagnieć dość zbite elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche (na dnie miski podczas wyrabiania zostaje wtedy dużo suchej mąki), dodaj trochę wody.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, by wyrosło.
  • Dwie średniej wielkości foremki do keksów wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  • Podziel ciasto na dwie równe części, przełóż do foremek i przykryj bawełnianymi ściereczkami. Odstaw do wyrośnięcia (chleby powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
  • Nagrzej piekarnik do 220oC i piecz bochenki 9-10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200oC i dopiekaj jeszcze około pół godziny. Chleb będzie gotowy, gdy zrumieni się na wierzchu, a brzegi będą odstawać od ścianek brytfanki. Upieczone bochenki przestudź na kratce kuchennej.
Agata Lewandowska