Czas lekkich zup - 11 przepisów na znakomite zupy z zielonych listków
Wiosna to czas, gdy natura zaczyna obdarzać nas swoimi darami. Jako jedne z pierwszych na nasze stoły wkraczają zielone liście pokrzyw, mniszka, szczawiu i szpinaku, z których można komponować cudownie lekkie, a jednocześnie bardzo odżywcze i dodające energii zupy. Warto zanurzyć się w ich bogactwie właśnie teraz, kiedy po zimowym śnie i odrętwieniu mamy spore niedobory witamin i witalności.
Spis treści
Zupy z zielonych listków
Zupy z zielonych listków można przyrządzać cały rok, ale tylko wiosną i latem są tak cudownie odświeżające o odżywcze. Zwłaszcza jeśli te listki samodzielnie uzbieramy na łące, fundując sobie w ten sposób nieco ruchu na świeżym powietrzu ;). A zbierać jest co, bo oprócz popularnego szczawiu, z łąki możemy przynieść również inne smaczne skarby: liście i kwiaty mniszka lekarskiego, młode listki pokrzywy, a tym odważniejszym zbieraczom polecamy również aromatyczne łodyżki bluszczyku kurdybanka i podagrycznika.
Tych zaś, którzy wolą pożywienie przynieść jednak z warzywniaka, zachęcamy do zakupu szpinaku, wykorzystania natki rzodkiewek i eksperymentowania z dostępnymi w sklepach mikrolistkami. Zielone jest zdrowe, jeśli nie na surowo, to ugotowane w lekkiej zupie. W galerii kilka pomysłów na zupy z zieleniny.