Czas lekkich zup. Sprawdź 11 przepisów na znakomite zupy z zielonych listków
Wiosna to czas, gdy natura zaczyna obdarzać nas swoimi darami. Jako jedne z pierwszych na nasze stoły wkraczają zielone liście pokrzyw, mniszka, szczawiu i szpinaku, z których można komponować cudownie lekkie, a jednocześnie bardzo odżywcze i dodające energii zupy. Warto zanurzyć się w ich bogactwie właśnie teraz, kiedy po zimowym śnie i odrętwieniu mamy spore niedobory witamin i witalności.

Spis treści
Zupy z zielonych listków
Zupy z zielonych listków można przyrządzać cały rok, ale tylko wiosną i latem są tak cudownie odświeżające i odżywcze. Zwłaszcza jeśli te listki samodzielnie uzbieramy na łące, fundując sobie w ten sposób nieco ruchu na świeżym powietrzu. A zbierać jest co, bo oprócz popularnego szczawiu, z łąki możemy przynieść również inne smaczne skarby, takie jak liście i kwiaty mniszka lekarskiego, młode listki pokrzywy. Odważniejszym zbieraczom polecamy również aromatyczne łodyżki bluszczyku kurdybanka i podagrycznika.
Tych zaś, którzy wolą pożywienie przynieść jednak z warzywniaka, zachęcamy do zakupu szpinaku, wykorzystania natki rzodkiewek i eksperymentowania z dostępnymi w sklepach mikrolistkami. Zielone jest zdrowe, jeśli nie na surowo, to ugotowane w lekkiej zupie.
Lekkie zupy z zielonych listków - przepisy
W galerii znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na pyszne i lekkie zupy z zielonych listków. Wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i mocą witamin oraz mikroelementów tak potrzebnych po zimie. To świetne przepisy na wiosenne obiady, które zachwycą każdego.
Poniżej znajdziecie także szybki quiz o zupach, które królowały w naszym kraju za czasów PRL-u.
