Co jeść, żeby mieć zdrowe serce?

2016-08-19 13:00

Nie trzeba sięgać po suplementy diety, by mieć zdrowe serce. Poznaj 10 prostych zasad żywieniowych, które uchronią cię przed miażdżycą i zawałem. Zobacz, jak dbać o serce.

Co jeść żeby mieć zdrowe serce?
Autor: pixabay.com Dieta uboga w warzywa i owoce jest jednym z czynników sprzyjających chorobom serca.

Spis treści

  1. Ogranicz sól lub zrezygnuj z niej
  2. Włącz do diety potas
  3. Tłuszcze zwierzęce zamień na roślinne
  4. Nie zapominaj o beta karotenie
  5. Uzupełniaj niedobory wapnia
  6. Witamina B3
  7. Pamiętaj o kwasie askorbinowym
  8. Wykorzystaj właściwości witaminy D
  9. Sięgnij po pirydoksynę
  10. Polub witaminę E

Ogranicz sól lub zrezygnuj z niej

To pierwszy krok na drodze do poprawy stanu zdrowia całego organizmu, nie tylko serca. Sól zaburza pracę naszego metabolizmu i podnosi ciśnienie krwi. Dlatego najlepiej ograniczyć jej spożycie i zrezygnować z solenia domowych potraw. Pamiętaj, że sól jest obecna w większości produktów (jako konserwant), a najwięcej znajdziesz jej w fast foodach.

Włącz do diety potas

Ten pierwiastek normuje ciśnieni tętnicze, dzięki czemu wyrównuje pracę serca i wzmacnia jego odporność na działanie adrenaliny.

Co jeść? Kasze, rośliny strączkowe, ziemniaki, pomidory, banany, brzoskwinie, porzeczki, morele, ananasy, winogrona, szpinak, buraki, cukinie, groszek, orzechy, kakao.

Tłuszcze zwierzęce zamień na roślinne

W tłuszczach roślinnych odnajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chronią przed miażdżycą. Natomiast tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie! 

Co jeść? Oliwę, oleje roślinne, ryby.

Czego nie jeść? Tłustych produktów mlecznych, smalcu, margaryny.

Nie zapominaj o beta karotenie

Beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy.

Co jeść? Morele, mango, papaje, szpinak, dynie, brokuły, brukselki, marchewki, brzoskwinie.

Uzupełniaj niedobory wapnia

Najnowsze badania dowodzą, że Wapń odgrywa ważną rolę w obniżaniu wysokiego stężenia cholesterolu.

Co jeść? Łososie, sardynki, chude produkty mleczne, buraki, szpinak.

Witamina B3

Obniża poziom cholesterolu we krwi i zamienia go w tzw. "dobry" cholesterol (HDL). 

Co jeść? Figi, drożdże piwne, drób, makrele, awokado, daktyle, chudą cielęcinę.

Pamiętaj o kwasie askorbinowym

Witamina C to antyoksydant chroniący organizm przed chorobą wieńcową i nadciśnieniem.

Co jeść? Cytrusy, porzeczki, paprykę, ananasy, pomidory, żurawinę, truskawki, brokuły.

Wykorzystaj właściwości witaminy D

Brak witaminy D w organizmie może przyczynić się do problemów z sercem w przyszłości. Jej prawidłowe funkcjonowanie wspomagają promienie słoneczne.

Co jeść? Okonie, makrele, łososie, sardele, tuńczyki, przetwory mleczne.

Sięgnij po pirydoksynę

Małe ilości witaminy B6, czyli pirydoksyny, zapobiegają pojawieniu się choroby wieńcowej serca.

Co jeść? Płatki owsiane, kapustę, mleko, drób.

Polub witaminę E

Kardiolodzy zalecają swoim pacjentom spożywanie produktów zawierających witaminę E, ponieważ wzmacnia ona pracę serca i chroni je przed zawałem.

Co jeść? Migdały, oleje roślinne, orzechy, awokado, ziarna i kiełki pszenicy