Ciasto drożdżowe ze śliwkami: dobry przepis [WIDEO]

2018-08-12 21:05

Drożdżowe ciasto wymaga czasu - trzeba je długo wyrabiać, oraz ciepła, by drożdże mogły wyrosnąć. Ale jest prosty przepis, który nie wymaga takich starań. Ledwie wymieszane łyżką składniki zostawia się na noc, a rano piecze. Najlepiej upiec je z węgierkami, ale mogą też być inne gatunki śliwek.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami: dobry przepis
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, to marzenie wszystkich miłośników drożdżowego!

To zupełnie nietypowe ciasto drożdżowe - nie ma czekania, aż zaczyn urośnie, a potem długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto zwiększy swą objętość. Przygotowanie tego ciasta przebiega w dwóch etapach. Najpierw w misce mieszamy łyżką przygotowane składniki:

2 jajka

szklankę cukru

1/2 kostki stopionej margaryny (trzeba ją wystudzić, bo zbyt wysoka temperatura nie służy drożdżom)

1/2 szklanki mleka

5 dag pokruszonych drożdży.

Gdy składniki się połączą, miskę przykrywamy i zostawiamy na stole na 10-12 godzin, a najlepiej na noc.

Po tym czasie do miski dodajemy:

2 szklanki przesianej mąki

aromat np. śmietankowy lub waniliowy

Mieszamy ciasto łyżką (nadal bez wyrabiania).

Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do przygotowanej blachy (czyli posmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia). Najlepsza jest płaska prostokątna forma.

Na wierzchu kładziemy połówki śliwek skórką do dołu.

Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać kruszonką.

Kruszonka: wyrabiamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Z ciasta w dłoniach formujemy okruszki, posypujemy nimi śliwki i pieczemy.

Sekret idealnego ciasta drożdżowego
QUIZ: Węgierki, renklody, mirabelki - śliwkowy zawrót głowy!
Pytanie 1 z 10
Jakie śliwki są w Polsce najpopularniejsze?
Śliwki