Ciasto drożdżowe ze śliwkami: dobry przepis [WIDEO]
Drożdżowe ciasto wymaga czasu - trzeba je długo wyrabiać, oraz ciepła, by drożdże mogły wyrosnąć. Ale jest prosty przepis, który nie wymaga takich starań. Ledwie wymieszane łyżką składniki zostawia się na noc, a rano piecze. Najlepiej upiec je z węgierkami, ale mogą też być inne gatunki śliwek.
To zupełnie nietypowe ciasto drożdżowe - nie ma czekania, aż zaczyn urośnie, a potem długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto zwiększy swą objętość. Przygotowanie tego ciasta przebiega w dwóch etapach. Najpierw w misce mieszamy łyżką przygotowane składniki:
2 jajka
szklankę cukru
1/2 kostki stopionej margaryny (trzeba ją wystudzić, bo zbyt wysoka temperatura nie służy drożdżom)
1/2 szklanki mleka
5 dag pokruszonych drożdży.
Gdy składniki się połączą, miskę przykrywamy i zostawiamy na stole na 10-12 godzin, a najlepiej na noc.
Po tym czasie do miski dodajemy:
2 szklanki przesianej mąki
aromat np. śmietankowy lub waniliowy
Mieszamy ciasto łyżką (nadal bez wyrabiania).
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do przygotowanej blachy (czyli posmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia). Najlepsza jest płaska prostokątna forma.
Na wierzchu kładziemy połówki śliwek skórką do dołu.
Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać kruszonką.
Kruszonka: wyrabiamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Z ciasta w dłoniach formujemy okruszki, posypujemy nimi śliwki i pieczemy.