Buraczki pieczone: sałatka na ciepło
Buraczki pieczone są przepyszne. Dlatego warto robić je częściej i podawać jako sałatkę na ciepło. My uwielbiamy ten przepis, bo jarzynka na ciepło robi się po prostu sama.
![Buraczki pieczone: sałatka na ciepło](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-4iCT-Jskz-3Jvd_buraczki-pieczone-salatka-na-cieplo-664x442.jpg)
Pieczone buraczki bardzo łatwo przygotować. Można użyć dużych buraków lub młodych buraczków. Można dodać proponowane przez nas przyprawy lub swoje wypróbowane. Warto wiedzieć, że buraki kochają majeranek i kminek, a także tymianek. Ich smak dobrze jest podkręcić dodatkiem chili oraz dodać im słodyczy.
Tak przygotowane pieczone buraczki mogą stanowić samodzielną przekąskę z sosem jogurtowym lub dodatek do pieczonego mięsa.
Składniki:
4 średnie buraki, polecamy Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]
3 łyżki oleju
3 łyżeczki cukru lub 1 łyżka miodu
1 papryczka chili
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka soli
pestki z owocu granatu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Buraki obrać i pokroić na kawałki.
Papryczkę chili przeciąć, usunąć pestki i drobno posiekać. Najlepiej robić to w rękawiczkach, aby uniknąć kontaktu z kapsaicyną, która drażni skórę.
Buraki włożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, cukrem, mielonym pieprzem i kminkiem, posypać posiekanym chili. Wszystko razem wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut.
Podawać posypane pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska