Buraczki pieczone: sałatka na ciepło
Buraczki pieczone są przepyszne. Dlatego warto robić je częściej i podawać jako sałatkę na ciepło. My uwielbiamy ten przepis, bo jarzynka na ciepło robi się po prostu sama.
Pieczone buraczki bardzo łatwo przygotować. Można użyć dużych buraków lub młodych buraczków. Można dodać proponowane przez nas przyprawy lub swoje wypróbowane. Warto wiedzieć, że buraki kochają majeranek i kminek, a także tymianek. Ich smak dobrze jest podkręcić dodatkiem chili oraz dodać im słodyczy.
Tak przygotowane pieczone buraczki mogą stanowić samodzielną przekąskę z sosem jogurtowym lub dodatek do pieczonego mięsa.
Składniki:
4 średnie buraki, polecamy Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]
3 łyżki oleju
3 łyżeczki cukru lub 1 łyżka miodu
1 papryczka chili
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka soli
pestki z owocu granatu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Buraki obrać i pokroić na kawałki.
Papryczkę chili przeciąć, usunąć pestki i drobno posiekać. Najlepiej robić to w rękawiczkach, aby uniknąć kontaktu z kapsaicyną, która drażni skórę.
Buraki włożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, cukrem, mielonym pieprzem i kminkiem, posypać posiekanym chili. Wszystko razem wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut.
Podawać posypane pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska