Jak przygotować najlepszy świąteczny sernik?

2022-12-08 14:24

Świąteczny sernik to w wielu domach tradycja, bez której domownicy nie wyobrażają sobie rodzinnej uroczystości. Czy upieczony według rodzinnego ukochanego przepisu, czy też będący efektem poszukiwań czegoś nowego, domowy, świąteczny sernik powinien być przygotowany z najlepszych składników - bo tylko taki naprawdę się uda.

Jak przygotować najlepszy świąteczny sernik?
Autor: Shutterstock Sernik to ciasto, które nie znosi składników złej jakości

Spis treści

  1. Sernikowy zawrót głowy
  2. Najlepsze składniki
  3. Tajniki pieczenia
  4. Sernikowe tips&trics

Boże Narodzenie to szczególny czas. O wyjątkowości tych kilku dni świadczą obyczaje pielęgnowane od wieków i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Strojenie choinki, przygotowywanie tradycyjnych świątecznych potraw, dzielenie się opłatkiem – to tylko kilka z nich. To z pewnością jest to czas, gdy myślami jesteśmy z najbliższymi i składamy sobie świąteczne życzenia. Chcąc życzyć bliskim wszystkiego co najlepsze, ugotujmy i upieczmy świąteczne dania z tego, co najlepsze! Pamiętajmy, że niezależnie od okoliczności – święta muszą być smaczne! Postawmy więc na sprawdzone przepisy i najlepsze produkty, które pomogą nam wyczarować wspaniałe i pyszne potrawy. Niech Święta Bożego Narodzenia będę pełne zdrowia, spokoju i ciepła, a zapach świeżo upieczonego sernika przywoła najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Sernikowy zawrót głowy

Sernik to jedno z ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Jego historia sięga aż starożytnej Grecji i Rzymu, a w kolejnych stuleciach przepis na sernik rozprzestrzeniał się po całym świecie, czego dowodem są jego liczne warianty. Znamy sernik nowojorski, japoński, wiedeński, krakowski – z charakterystyczną kratką na wierzchu oraz kaszubski sernik z ziemniakami. Dostępne są także przepisy na sernik królewski, na zimno, z polewą, z rosą, sernik Raffaello czy sernikobrownie. Sernik może być przygotowywany na kruchym spodzie, na biszkoptach, herbatnikach lub bez spodu. Możliwości jest bez liku. Niezależnie od wariantu i dodatków niezmiennie najważniejszym jego składnikiem jest dobrej jakości ser!

Poznajcie zasady oraz wskazówki, o których warto pamiętać, by cieszyć się najlepszym smakiem tego popularnego świątecznego ciasta. Dzięki nim upieczecie najlepszy sernik w swoim życiu!

Najlepsze składniki

Najważniejsze jest wybranie dobrego twarogu i sprawdzonego przepisu. Najlepszy sernik powstanie z tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Jeśli nie chcemy poświęcać czasu na mielenie, warto sięgnąć po najwyższej jakości twaróg mielony. Należy zwrócić uwagę, żeby nie miał on zbyt „wodnistej” konsystencji i miał prosty skład. Jako baza najlepszego świątecznego sernika doskonale sprawdzi się twaróg  będący połączeniem serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu. Dzięki temu dodawanie masła lub innego tłuszczu do sernika nie jest potrzebne. Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyjątkowo kremowego sernika, warto do twarogu dodać ser mascarpone. Charakteryzuje się on gładką, aksamitną konsystencją i naturalnie słodkim, śmietankowym smakiem. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dzięki niemu nasz sernik nabierze wyjątkowego smaku!

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Tajniki pieczenia

Pieczenie sernika to nie lada sztuka! Im niższa temperatura pieczenia, tym lepiej. Najlepiej piec sernik w piekarniku nastawionym na grzanie góra-dół, bez termoobiegu. By sernik miał gładką powierzchnię i był idealnie upieczony należy najpierw piec go 90 min. w temperaturze 160°C, następnie bardzo powoli studzić. Przez 30 min. ciasto powinno odpoczywać po pieczeniu w zamkniętym piekarniku, a potem przez kolejne 30 min. stygnąć przy uchylnych drzwiczkach piekarnika. Na koniec wyciągamy sernik z tortownicy i po osiągnięciu temperatury pokojowej wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sernik można też upiec w kąpieli wodnej, w ten sposób uzyskamy ponadprzeciętną wilgotność ciasta. Na najniższym poziomie piekarnika stawiamy pojemnik z wrzącą wodą bądź wypełniamy wrzątkiem blachę z piekarnika, a nad nią umieszczamy sernik. Opcjonalnie formę z sernikiem owijamy folią aluminiową i wstawiamy bezpośrednio do blaszki z wrzącą wodą. Taki sposób pieczenia gwarantuje, że sernik piecze się równomiernie, dzięki czemu jest wilgotny i nie pęka. Należy pamiętać, że pieczenie sernika wymaga dużej cierpliwości.

Sernikowe tips&trics

Aby sernik wyrósł, był wyjątkowo lekki i puszysty wszystkie składniki do jego przygotowania należy wyjąć z lodówki min. 2 godziny wcześniej, tak by miały temperaturę pokojową.

Jeśli chcemy by sernik był wyjątkowo kremowy i wilgotny – zrezygnujmy z mąki. Jeśli zależy nam na bardziej zwartej konsystencji wypieku – do twarogu można dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej. Ważne, by była ona wcześniej przesiana!

Pamiętajmy także, że masa nie powinna zostać zbytnio napowietrzona, dlatego składniki powinny być miksowane krótko!