Biorę kaszę jęczmienną i wędzonego łososia. Te pyszne klopsiki podaję na obiad lub jako przekąskę

2025-03-28 11:09

Jakie dania można zrobić z kaszy jęczmiennej? Ten rodzaj kaszy zawsze warto mieć w domu. Jest pyszna, uniwersalna i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest świetnym dodatkiem do zup, gulaszy i zapiekanek. Można też wykorzystać ją do przygotowania znakomitych klopsików z dodatkiem wędzonej ryby. Oto prosty i szybki przepis na pyszne klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia.

klopsiki z kaszy jęczmiennej z łososiem
Autor: Shutterstock Z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia zrobisz te klopsiki. Są tak dobre, że znikają w okamgnieniu.

Spis treści

  1. Czy kasza jęczmienna pasuje do łososia?
  2. Jak się robi klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
  3. Jak podawać klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
  4. Klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia – przepis krok po kroku

Czy kasza jęczmienna pasuje do łososia?

Czy z kaszy jęczmiennej i łososia można zrobić pyszny obiad? Tak, ponieważ ten rodzaj kaszy doskonale pasuje do łososia. Właśnie dlatego te dwa produkty zagrały główne role w tym prostym przepisie na znakomite klopsiki. Wędzony łosoś i kasza jęczmienna polecane są przez lekarzy i dietetyków, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze zapewniające prawidłową pracę całego organizmu.

Jak się robi klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?

Przepis na pełne smaku i aromatu klopsiki przygotowane z kaszy jęczmiennej z dodatkiem wędzonego łososia nie jest trudny. Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje produkty, które można kupić bez względu na porę roku. Danie przygotowuje się błyskawicznie. To dobry sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy, która została z poprzedniego dnia. Idealnie sprawdzi się w tych smakowitych klopsikach.

Jak więc zrobić pyszne domowe klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia? Wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę z posiekanym łososiem, fetą, koperkiem, orzechami laskowymi i przyprawami. Z masy formuje się klopsiki, obtacza w bułce tartej i krótko obsmaża na patelni. Po usmażeniu dobrze jest przełożyć klopsiki na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu można łatwo i szybko pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia.

Jak podawać klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?

Wyborne klopsiki z kaszy jęczmiennej z dodatkiem łososia wędzonego to pomysł na smaczny obiad. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska. Najlepiej podać je w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ze świeżymi ziołami. Klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia doskonale smakują także z chrupiącymi surówkami ze świeżych warzyw.

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g sera feta
  • 50 g zmielonych prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę przesypać do garnka i zalać wodą. Wsypać szczyptę soli i gotować na małym ogniu 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

2. Do kaszy dodać pokruszoną fetę i pokrojonego w drobną kostkę wędzonego łososia. Wsypać zmielone orzechy i koperek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.

3. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5. Podawać na obiad z chrupiącą surówką.

Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na potrawy z ryb, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o rybach.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Beszamel SE Google News
Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!
Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o:
Nauczycielki życia
Jola Rydkodym, 65 lat – UDA SIĘ, jeśli pozwolisz. Nauczycielki życia