Biorę kaszę jęczmienną i wędzonego łososia. Te pyszne klopsiki podaję na obiad lub jako przekąskę
Jakie dania można zrobić z kaszy jęczmiennej? Ten rodzaj kaszy zawsze warto mieć w domu. Jest pyszna, uniwersalna i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest świetnym dodatkiem do zup, gulaszy i zapiekanek. Można też wykorzystać ją do przygotowania znakomitych klopsików z dodatkiem wędzonej ryby. Oto prosty i szybki przepis na pyszne klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia.

Spis treści
- Czy kasza jęczmienna pasuje do łososia?
- Jak się robi klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
- Jak podawać klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
- Klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia – przepis krok po kroku
Czy kasza jęczmienna pasuje do łososia?
Czy z kaszy jęczmiennej i łososia można zrobić pyszny obiad? Tak, ponieważ ten rodzaj kaszy doskonale pasuje do łososia. Właśnie dlatego te dwa produkty zagrały główne role w tym prostym przepisie na znakomite klopsiki. Wędzony łosoś i kasza jęczmienna polecane są przez lekarzy i dietetyków, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze zapewniające prawidłową pracę całego organizmu.
Jak się robi klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
Przepis na pełne smaku i aromatu klopsiki przygotowane z kaszy jęczmiennej z dodatkiem wędzonego łososia nie jest trudny. Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje produkty, które można kupić bez względu na porę roku. Danie przygotowuje się błyskawicznie. To dobry sposób na wykorzystanie ugotowanej kaszy, która została z poprzedniego dnia. Idealnie sprawdzi się w tych smakowitych klopsikach.
Jak więc zrobić pyszne domowe klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia? Wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę z posiekanym łososiem, fetą, koperkiem, orzechami laskowymi i przyprawami. Z masy formuje się klopsiki, obtacza w bułce tartej i krótko obsmaża na patelni. Po usmażeniu dobrze jest przełożyć klopsiki na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu można łatwo i szybko pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia.
Jak podawać klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia?
Wyborne klopsiki z kaszy jęczmiennej z dodatkiem łososia wędzonego to pomysł na smaczny obiad. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska. Najlepiej podać je w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego ze świeżymi ziołami. Klopsiki z kaszy jęczmiennej i łososia doskonale smakują także z chrupiącymi surówkami ze świeżych warzyw.
Klopsiki z kaszy jęczmiennej i wędzonego łososia – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g sera feta
- 50 g zmielonych prażonych orzechów laskowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę przesypać do garnka i zalać wodą. Wsypać szczyptę soli i gotować na małym ogniu 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. Do kaszy dodać pokruszoną fetę i pokrojonego w drobną kostkę wędzonego łososia. Wsypać zmielone orzechy i koperek. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na potrawy z ryb, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o rybach.
