Solisz arbuza? Jeśli nie, zrób to koniecznie i sprawdź, co się stanie
Są osoby, które solą arbuza. I choć wydaje się to dziwne i może wywoływać na twarzy grymas niesmaku, to okazuje się, że posolony arbuz jest słodszy. Jak to możliwe? Sprawdziliśmy to i wyjaśniamy!
Spis treści
- Słodkie i słone w duecie?
- Jakiej soli użyć?
- Nawadniający efekt uboczny
- Galeria: Co pić w upały. Najlepsze sposoby na nawodnienie organizmu
Słodkie i słone w duecie?
Zastanawiacie się, co ma sól do słodyczy arbuza? Sporo! Smaki słodki i słony to znakomity duet. Nie bez powodu furorę robią desery przełamane solą - lody o smaku solonego karmelu, słodkie kremy z dodatkiem szczypty soli, przyprawione solą ciasteczka brownie czy solone płatki czekoladowe. Przykłady można mnożyć. Odrobina soli sprawia, że słodki smak staje się bardziej odczuwalny i wyrazisty, po prostu... słodszy.
Jak to działa? Spieszę wyjaśnić. Słone nuty ukrywają smak gorzki, dzięki czemu słodycz staje się intensywniejsza. Co więcej, oprószenie arbuza solą sprawi, że będzie on bardziej soczysty. I nie musicie mi wierzyć mi na słowo, sprawdźcie to sami.
Sól świetnie podkreśla i wydobywa słodki smak również z innych owoców, zwłaszcza jeśli mają nuty gorzkie lub cierpkie. Sól je zniweluje. Podobne eksperymenty warto wiec przeprowadzić także z grejpfrutem, jabłkami czy kantalupą. Rewelacyjnie smakuje posolony, a następnie przepłukany chłodną wodą ananas! Dzięki temu zabiegowi znacznie mniej wyczuwalne są jego cierpkie nuty i specyficzny efekt ściągania w ustach. My to już sprawdziliśmy, z całkiem smacznym skutkiem. Teraz kolej na ciebie!
Jakiej soli użyć?
Do posolenia arbuza i innych owoców można użyć dowolnej soli. Może to być zwykła sól warzona, różowa sól himalajska lub sól morska. Rodzaj soli ma tu drugorzędne znaczenia, ale ważna jest jej tekstura. Zdecydowanie bardziej smak owoców podkreśla sól w dużych płatkach lub grubomielona, sól drobnoziarnista spełnia swoją rolę, ale nie tak dobrze jak ta grubsza.
Nawadniający efekt uboczny
Posolony arbuz ma jeszcze jedna zaletę. Nie tylko lepiej smakuje, ale także znacznie lepiej nawadnia organizm. Każdy wie, że w upały trzeba się zadbać o odpowiednia ilość płynów, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz wody, do nawadniania organizmu świetnie nadają się soczyste owoce i warzywa. Zwłaszcza te przyprawione odrobiną soli, która znakomicie rozprowadza elektrolity po całym organizmie.
Zobacz też: Co pić podczas upałów?