Co się jadło w PRL-u?
Jeszcze czterdzieści lat temu sklepowe półki wyglądały zupełnie inaczej niż teraz. Zwykle świeciły pustkami, a kiedy towar się pojawiał, ustawiały się po niego kilometrowe kolejki. Polacy z kartkami na żywność w kieszeni mogli kupić artykuły spożywcze, z których w domach przyrządzali pyszne potrawy i słodkie wypieki.
Szczęściarze, którym udało się kupić mięso, na obiad serwowali bryzole. W wielu domach przyrządzano fasolkę po bretońsku. Na talerzach gościły jajka na twardo w sosie chrzanowym lub musztardowym. Do dziś popularna jest pasta kanapkowa awanturka, kultowy paprykarz szczeciński czy kotlety z mortadeli.
Osoby, które pamiętają tamte szare czasy, nie będą mieć problemu, aby poprawnie odpowiedzieć na dziesięć pytań w quizie o tym, co się jadło w PRL-u. Jeżeli macie mniej niż czterdzieści lat, nad wskazaniem dobrej odpowiedzi warto się zastanowić. Powodzenia!
Poniżej znajdziecie także galerię z kultowymi przepisami z PRL-u.