Awanturka sardynkowa - hit PRL-u. Sprawdzony przepis na awanturkę do pieczywa
2023-08-10
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, to popularne w niektórych regionach Polski smarowidło do pieczywa. Przepisów na awanturkę jest mnóstwo, my jednak proponujemy przygotowanie smacznej awanturki z sardynek. Oto przepis na tradycyjną pastę rybną z twarogu i sardynek w oliwie.
- Do przygotowania awanturki można użyć nie tylko sardynek, ale też innych rybek w oleju. Sprawdzą się szprotki czy makrela, a także tuńczyk.
- Można też wybrać świeżą wędzoną rybkę. Zamiast zwykłego twarogu można użyć twarogu wędzonego, bryndzy lub sera śmietankowego.
- Pastę można wzbogacić o dodatek drobniutko pokrojonej cebuli, jajek na twardo, kiszonych lub konserwowych ogórków, papryki, szczypiorku, suszonych pomidorów.
- Oprócz soli i pieprzu mona do niej dodać chrzanu lub musztardy.
- Ciekawy wariant awanturki powstaje też gdy zamiast ryby w oleju użyjemy tych w pomidorach.
Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z innymi przepisami na pasty do pieczywa
SKŁADNIKI
- 2 puszki sardynek w oliwie
- 12,5 dag chudego sera białego
- 12,5 dag masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- czarny pieprz i sól
- Do przybrania:
- cząstki cytryny i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sardynki odsączamy z oleju. Miksujemy razem z miękkim masłem i serem na gładką pastę.
- Pastę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przekładamy do miseczki, wyrównujemy wierzch awanturki i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Awanturką smarujemy pieczywo, przybieramy kawałkiem cytryny i natką pietruszki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?