Awanturka sardynkowa - hit PRL-u. Sprawdzony przepis na awanturkę do pieczywa

2023-08-10
Awanturka sardynkowa - hit PRL-u. Sprawdzony przepis na awanturkę do pieczywa
Autor: Shutterstock Prosta pasta z rybek z puszki i twarogu nosi nazwę awanturka
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, to popularne w niektórych regionach Polski smarowidło do pieczywa. Przepisów na awanturkę jest mnóstwo, my jednak proponujemy przygotowanie smacznej awanturki z sardynek. Oto przepis na tradycyjną pastę rybną z twarogu i sardynek w oliwie. 

  • Do przygotowania awanturki można użyć nie tylko sardynek, ale też innych rybek w oleju. Sprawdzą się szprotki czy makrela, a także tuńczyk.
  • Można też wybrać świeżą wędzoną rybkę. Zamiast zwykłego twarogu można użyć twarogu wędzonego, bryndzy lub sera śmietankowego.
  • Pastę można wzbogacić o dodatek drobniutko pokrojonej cebuli, jajek na twardo, kiszonych lub konserwowych ogórków, papryki, szczypiorku, suszonych pomidorów.
  • Oprócz soli i pieprzu mona do niej dodać chrzanu lub musztardy.
  • Ciekawy wariant awanturki powstaje też gdy zamiast ryby w oleju użyjemy tych w pomidorach.

Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z innymi przepisami na pasty do pieczywa

SKŁADNIKI

  • 2 puszki sardynek w oliwie
  • 12,5 dag chudego sera białego
  • 12,5 dag masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • czarny pieprz i sól
  • Do przybrania:
  • cząstki cytryny i natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sardynki odsączamy z oleju. Miksujemy razem z miękkim masłem i serem na gładką pastę.
  • Pastę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Przekładamy do miseczki, wyrównujemy wierzch awanturki i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Awanturką smarujemy pieczywo, przybieramy kawałkiem cytryny i natką pietruszki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?